full screen background image

Cantități de steril din iazul de decantare Tărnicioara au ajuns în pâraiele din zonă

În data de 13 august 2018, Administraţia Naţională „Apele Române” ,prin Administrația Bazinală de Apă Siret – Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava, a fost informată de către S. CONVERSMIN S.A. București – punct de lucru Vatra Dornei că, în urma precipitațiilor abundente căzute în ultima perioadă, s-a constatat antrenarea de material din corpul iazului Tărnicioara, județul Suceava, prin sistemul de evacuare din canalul de subtraversare al iazului.

Reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava s-au deplasat în teren (G.R.A. și Laborator Calitatea Apei) alături de SVSU Ostra, Primaria Ostra și S. CONVERSMIN S.A. Bucuresti – punct de lucru Vatra Dornei, şi au constatat producerea unei pâlnii de prăbușire pe plaja iazului de decantare a sterilului Tărnicioara, din cadrul perimetrului Cariera Ostra.

Acest fenomen s-a produs din cauza faptului că apa acumulată în corpul iazului, în perioada precipitațiilor, împreună cu izvoarele subterane au antrenat material din corpul iazului în conductele de evacuare din canalul de subtraversare.

Materialul dislocuit din corpul iazului a fost evacuat pe pârâul Scăldători, afluent de stânga al pârâului Brăteasa, iar fenomenul de producere a pâlniei de prăbuşire de pe plaja iazului este în continuă evolutie, având o adâncime de cca. 4 m și un diametru de cca. 2 m.

Au fost prelevate probe de apă de către laboratorul de calitatea apei SGA Suceava şi s-a stabilit necesitatea supravegherii continue a fenomenului și a evoluției acestuia până la stabilizare.

Activitatea este monitorizată în permanență de directorului general al A.N. „Apele Române, Victor Sandu.

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza