full screen background image

Flutur: Candidatura Muzeului Bucovinei la premiile Academiei Europene a Muzeelor, o nouă oportunitate de promovare a județului

În luna ianuarie a acestui an, Muzeul Bucovinei şi-a depus candidatura pentru premiile Academiei Europene a Muzeelor (EMA), categoria premiul DASA (Direct Admission of Students Abroad).

În perioada 4 – 6 iunie, un reprezentat al juriului Academiei Europene a Muzeelor (European Museum Academy – EMA), dr. Karl Borromäus Murr, membru al conducerii EMA, Director al Muzeului de Stat al Industriei şi Textilelor, din Augsburg Germania, a fost într-o vizită oficială la Muzeul Bucovinei.

Pe parcursul vizitei a avut întâlniri cu directorul muzeului, dr. Constantin-Emil Ursu, a solicitat informaţii suplimentare faţă de cele deja prezentate în aplicaţia depusă, a vizitat Muzeul de Istorie şi Cetatea de Scaun a Sucevei.

În urma vizitelor efectuate la muzeele candidate, ca urmare a întrunirii membrilor juriului, Muzeul Bucovinei a fost informat oficial că este candidat confirmat pentru Premiile EMA.

Criteriul de bază care stă la selectarea muzeelor candidate pentru premiul DASA îl reprezintă calitatea oportunităților de învăţare, a activităţilor de educaţie muzeală, totul într-o perspectivă comprehensivă care include conceptul muzeologic, calitatea narațiunii/felul în care muzeul îşi prezintă poveştile, creativitatea proiectării expozițiilor și diversitatea programului de activități educaționale.

O atenție deosebită se acordă medierii personale – a felului în care este creată legătura între vizitator şi muzeu, participării interactive a publicului în activităţile muzeului cât și îmbinării eficiente a educației cu distracția.

În aplicaţia depusă în Olanda, la sediul EMA din Haga, Muzeul Bucovinei şi-a prezentat obiectivele muzeale, activitatea şi, în mod special, a prezentat aspectele care îl recomandă pentru acest premiu.

Aplicaţia a fost centrată pe Cetatea de Scaun a Sucevei care prin importanţa sa cultural-istorică şi prin amenajarea expoziţională inovativă, creativă, interactivă şi recreativă prezintă o atracţie deosebită pentru toate categoriile de public.

„Modalitatea modernă de prezentare a diverselor subiecte istorice specifice perioadei medievale, iniţierea şi implementarea de proiecte educaţionale şi evenimente culturale care au ca puncte de pornire tematica expoziţională şi istoria cetăţii, care se adresează tuturor categoriilor de public, s-au constituit în argumente importante pentru candidatura depusă.

De asemenea, conceptul muzeologic inedit al expoziţiei Cetății de Scaun a Sucevei, unde sistemele multimedia cu tematică istorică medievală, proiecțiile video cu subiecte legate de istoria cetăţii, cartea interactivă de istorie medievală a Moldovei – Străinii despre noi şi proiecția video Cronica Cetăţii Sucevei au constituit, de asemenea, argumente incontestabile pentru proiectul depus”, a precizat Iuliana Roşca, şef Birou Educaţie, Marketing şi Comunicare în cadrul Muzeului Bucovinei.

Anunţarea câştigătorilor va avea loc în luna septembrie, la Aarhus – Danemarca, la întâlnirea EMA, unde Muzeul Bucovinei este invitat să participe.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, crede că invitaţia este o nouă oportunitate de promovare a județului Suceava și a Bucovinei, care trebuie valorificată.

“În programul evenimentului va fi prezentat Muzeul, ca instituție, precum și activitatea acestuia, ceea ce va constitui o bună oportunitate de promovare pe plan internațional a județului Suceava. De asemenea, pe parcursul evenimentului reprezentanții muzeelor vor participa la diferite ateliere de lucru pe tematici specifice, care vor constitui bune ocazii de stabilire a unor noi colaborări cu muzee din Europa”, a precizat Flutur.

comments

comments