Senator PNL de Suceava, Constantin Daniel Cadariu, încearcă un nou demers pentru sprijinirea celor 60 de primării sucevene care riscă să nu mai poată funcționa, ca efect al creditului pentru proiectul „Suceava utilități și mediu la standarde europene”.
În perspectiva rectificării bugetare anunțate de ministrul de finanțe, Eugen Teodorovici, și de vicepremierul, Paul Stănescu, care au promis bani pentru funcționarea primăriilor, Cadariu le cere parlamentarii suceveni din arcul guvernamental să insiste pentru ca să se prevadă, din cotele defalcate din TVA, sume speciale pentru fiecare din cele 60 de localități, pentru a putea plăti ratele și dobânzile scadente la 30 septembrie.
Constantin Daniel Cadariu:
“As dori sa fac ”un apel de suflet” către parlamentarii suceveni din arcul guvernamental pentru a insista la Guvern și la Ministerul de Finanțe să prevadă la proxima rectificare bugetară sumele necesare celor 60 de localități sucevene beneficiare ale proiectului „Suceava utilități și mediu la standarde europene” pentru a putea plăti ratele și dobânzile scadente la 30 septembrie.
Insist și pe aceasta cale, cu un nou demers, pentru sprijinirea celor 60 de primării sucevene, si asta după ce proiectul de lege pentru preluarea la datoria publică a sumelor rămase de rambursat din creditul angajat de Consiliul Județean Suceava și cele 60 de primării a fost respins de majoritatea PSD-ALDE la Senat și este blocat la Camera Deputaților.
In situația în care sumele nu vor fi preluate la datoria publică, actualul Guvern va lăsa județul Suceava în faliment.
În perspectiva rectificării bugetare mult anunțate de ministrul de finanțe Eugen Teodorovici și de vicepremierul Paul Stănescu care au promis bani pentru funcționarea primăriilor, fac un apel public, de suflet, către parlamentarii suceveni din arcul guvernamental să insiste la Guvern, la Ministerul de Finanțe ca să prevadă din cotele defalcate din TVA sume speciale pentru fiecare din cele 60 de localități pentru a putea plăti ratele și dobânzile scadente la 30 septembrie.
Acesta ar fi principala direcție în care ar putea fi ajutate primăriile sucevene fără a pune la socoteală sumele necesare pentru înlăturarea efectelor calamităților, sume necesare pentru cofinanțarea proiectelor europene, în general bani necesari dezvoltării locale.
de asemenea sper ca Guvernul să nu mai taie 48% din bugetul Ministerului Transporturilor, cum a făcut în 2017.
Primarii sunt disperați și se plâng de povara creditului pentru acest proiect. Recent, primarul din Câmpulung Moldovenesc, Mihăiță Negură, a atras atenția că acest municipiu riscă să ajungă într-o situație financiară critică după ce Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a trimis primăriei un nou titlu executoriu, al patrulea, pentru sumele care trebuie rambursate la creditul pentru proiectul „Suceava – Utilități şi mediu la standarde europene”. Până acum Primăria Câmpulung Moldovenesc a primit trei titluri executorii pentru o sumă totală de 6,96 de milioane de lei. Municipalitatea riscă să piardă proiecte cu fonduri europene, iar fondurile destinate investițiilor sunt mult diminuate.
Trebuie spus că din împrumutul total de 86,3 milioane de euro pe care 60 de primării din județ plus Consiliul Județean l-au contractat pentru proiectul „Suceava – utilități şi mediu”, soldul la data de 31 decembrie 2017 era de 54,7 milioane de euro. În perioada 2005-2017 a fost rambursată o sumă de 88,6 milioane de euro, din care 31,6 milioane de euro au fost ratele de capital, în timp ce dobânzile au fost de 57 de milioane de euro.”