Pantomima este cea mai veche formă de teatru, datând din vremea tragediilor greceşti, fiind mai târziu popularizată prin teatrul de stradă.
La Colegiul ”Andronic Motrescu” din Rădăuți, prof. Anca Donisan a înființat trupa SMIME în anul 2008, trupă de pantomimă care și-a început activitatea în cadrul cercului de Artterapie coordonat pe atunci de psih. Mihaela Valentina Pascal.
În timp, trupa SMIME a susţinut spectacole la grădiniţa de copii cu deficienţe de auz din Fălticeni, la căminul pentru persoane vârstnice din Rădăuţi, precum şi în cadrul diferitelor activităţi desfăşurate în şcoală.
Începând cu anul 2009, trupa se numeşte oficial SMIME, continuând cu spectacole pentru copiii cu dizabilităţi de la centrul Blijdorp Suceava, pentru persoanele instituţionalizate din Rădăuţi, copiii cu deficienţe de auz de la Liceul Tehnologic Special Bivolărie și nu numai.
La secțiunea Terapie prin Umor din cadrul cercului de Artterapie, elevii au continuat să joace la Suceava și Rădăuți, în diverse instituții care îi solicită, cu prilejul unor serbări sau spectacole.
Grădinițele de copii, centrele pentru copii cu dizabilități, căminele de pensionari, Asociația Cult Art din Suceava, BAFi din Rădăuți, sunt cele care îi solicită cel mai des pe cei de la SMIME.
În aceşti ani, din trupă au făcut parte elevi talentaţi care şi-au dedicat din timpul lor liber pentru a realiza spectacole pentru cei care reușesc să înțeleagă mesajul transmis prin piesele pe care le joacă. Unii dintre ei, deşi au absolvit liceul şi nu mai fac parte din trupă, se alătură colegilor lor ori de câte ori sunt solicitați să joace sau să le povestească despre experiențele trăite alături de trupă.
Prof. Anca Donisan a vorbit la VIVA FM Rădăuți despre SMIME, trupa de pantomimă pe care a înființat-o și pe care o coordonează cu succes.
Trupa SMIME a câștigat, în anul 2012, locul I la festivalul de Teatru pentru Tineret din Suceava.
De Ziua Internațională a Copilului, pe data de 1 iunie, trupa SMIME, condusă de prof. coordonator Anca Donisan, a jucat în Italia, la Torino, la invitația Centrului de Cultură și Tradiție Românească, condus de preș. Elisabeta Burduja.
În cadrul Centrului activează mai mulți români, printre care, cea care este sufletul activităților desfășurate cu copiii români din Torino, psiholog Mihaela Valentina Pascal.
Parteneriatul încheiat cu Centrul din Torino a făcut posibilă deplasarea trupei de pantomimă de la Rădăuți, care a jucat mai multe piese pentru beneficiarii centrului.
Cu piesele jucate i-au încântat pe copiii românilor stabiliți în localitatea italiană, cu prilejul serbării de sfârșit de an școlar, SMIME a jucat piese de pantomimă clasice, foarte apreciate de publicul format din familii de români stabiliți în Italia, dar și familii mixte formate în urma emigrării.
Mesajul transmis de SMIME prin piesele jucate este de relaționare, de prietenie, iubire. Scopul Centrului de Cultură și Tradiție Românească din Torino este de a-i ajuta pe copiii proveniți din aceste familii să se integreze, să obțină rezultate școlare bune și să nu uite limba română.
Alături de trupa de la Rădăuți a fost invitată la eveniment și o trupă de dansuri din Satu Mare, condusă de Gabriela Ilaș.
Invitați la spectacolul de Ziua Copilului au fost Viorica Nechifor, reprezentant al Consulatului general al României la Torino, iar din partea autorităților locale a participat Andreea Tronzano, din partea Consiliului Regional Piemonte și Mariana Policino, din partea Consiliului Local Torino.
Doina CRAIU
VIVA FM Rădăuţi