Mai este puțin până la finalul de an școlar și gândul zboară spre soare, spre mare spre munte, ținuturi exotice… sau spre timp suplimentar de petrecut în fața calculatorului. Toate cu speranța stării de bine.
Chiar așa! Cei mici se gândesc la timpul suplimentar pe care îl vor petrece în fața ecranului, cu aceeași plăcere cu care adulții își proiectează concediile în liniște și soare.
Noi, adulții, ne permitem zilnic, fără restricții, să deschidem internetul sau să intrăm pe diverse pagini de socializare după o zi de serviciu, gândind că astfel ne vom relaxa într-un mod facil. Când suntem încărcați de tot felul de tensiuni emoționale sau pur și simplu plictisiți, deschidem internetul de pe telefon, indiferent unde ne-am afla. E un refugiu la îndemână.
La fel este și în cazul copiilor, afirmă experții în parenting. Iar dacă în cazul adulților nu este nimeni care să le smulgă telefonul din mână spunând că este prea mult, în cazul copiilor se întâmplă lucru acesta, și nu de puține ori. Pe drept cuvânt, căci spuneam că vrem să le dăm o șansă în plus copiilor, limitând pe cât posibil timpul petrecut de ei în fața gadgeturilor. Doar că dorințele adulților și ale copiilor nu reușesc să se sincronizeze prea des în această privință, oricât de mult s-ar povesti despre nocivitatea timpului prelungit petrecut în fața ecranului. Iar la cerința imperativă de a închide calculatorul sau a lăsa telefonul din mână, copilul răspunde cu un “acum” sau “încă 5 minute și atât”.
Un specialist în parenting oferă însă o variantă, care ar putea funcționa în cazul multora.
Primul pas ar fi să anticipăm că cel mic nu se va opri din jucat sau privit pe ecranul telefonului, la primul îndemn. Acest pas e important, fiindcă anticiparea ne ajută să nu ne înfuriem. Al doilea este surprinzător de simplu: îi spunem copilului că este în regulă să mai privim 5 minute împreună. A petrece ultimele minute din perioada alocată ecranelor împreună cu părintele este esențial, deoarece copilului îi este greu să iasă din lumea virtuală – care chiar este altă lume – de unul singur. În acea lume, copilul se deconectează de relațiile umane, iar reconectarea este foarte grea. Cu tine de-a dreapta, o va face mai ușor. Și, uite așa, vei obține ceea ce ți-ai dorit și tu: deconectarea lui de ecran și reconectarea cu tine, chiar acum și nu într-un timp incert ce înseamnă plus 5 minute.
Și salvând măcar 5 minute pe zi în favoarea timpului deconectat, sporești timpul pe care să-l petreceți împreună. Suficient cât să consumați împreună o doză de educație.