full screen background image

Sute de pelerini participă la hramul Mănăstirii Neamţ, cel mai vechi lăcaş de cult din Moldova

Sute de credincioşi participă, joi, de Înălţarea Domnului, la hramul Mănăstirii Neamţ, cel mai vechi lăcaş de cult din zona Moldovei.

Slujba este oficiată de mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Teofan.

Sunt prezenţi toţi membrii sinodului mitropolitan şi, conform tradiţiei, participă şi corul Seminarului “Veniamin Costachi” al Mănăstirii Neamţ.

După slujba oficiată în faţa agheazmatarului, a avut loc o procesiune în interiorul bisericii, cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

La finalul slujbei vor fi pomeniţi şi eroii neamului.

Mănăstirea Neamţ se află la circa 12 kilometri de oraşul Târgu Neamţ, iar primul document scris care s-a păstrat datează din 7 ianuarie 1407, din vremea lui Alexandru cel Bun.

Documentul a fost dat de Vlădică Iosif, rudă apropiata a lui Petru Muşat, ajuns primul mitropolit al Moldovei. Acest act arată, potrivit site-ului mănăstirii, că, la data respectivă, aşezarea monahală era înzestrată cu două sate dăruite de către Petru Muşat.

Printre obiectele de valoare ale mănăstirii se află icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care a fost dăruită de împăratul bizantin Ioan al VIII-lea Paleologul domnitorului moldovean Alexandru cel Bun, în anul 1429.

În interiorul mănăstirii se află şi rămăşiţele pământeşti ale Sfântului Necunoscut, descoperite la 24 mai 1986. AGERPRES

comments

comments