full screen background image

Noi discuţii pentru reluarea traficului feroviar pe linia Dornești – Putna

Joi, 3 mai, la sediul primăriei municipiului Rădăuți, a avut loc o întâlnire în care s-au purtat discuții cu privire la reluarea traficului feroviar pe linia Dornești – Putna.

Au participat la întâlnire, din partea CFR, Radu George Pipa, directorul Sucursalei Regionale Căi Ferate Iași, și Nicolae Bosancu, consilier personal al directorului general al CFR Marfă, actual consilier județean.

Consiliul Județean Suceava a fost reprezentat în discuții de vicepreședintele Viorel Seredenciuc și de consilierul județean Mihai Grozavu.
Discuțiile s-au purtat cu aleșii locali ai localităților Dornești, Horodnicul de Jos, Gălănești, Vicovu de Jos, Vicovu de Sus și Putna.

Întâlnirea de la sediul primăriei municipiului Rădăuți a avut loc în urma inspecțiilor făcute deja în teren de către reprezentanții CFR care au verificat în urmă cu câteva zile starea traseului de 39 de km dintre Dornești și Putna, care se dorește a fi redeschis.

În cadrul întâlnirii, Radu George Pipa a declarat: „Din primele discuții la Putna, un prim punct de pornire în colaborarea cu utățile administrativ-teritoriale din zona este reprezentat de înlăturarea vegetației de pe liniile de cale ferată. De asemenea, avem gări, aflate într-o stare de degradare accentuată; ori le conservăm ori blocăm accesul sau în baza unei colaborări, primăriile pot amenaja în acele spații biblioteci sau centre pentru persoane aflate în situații de risc. Suntem conștienți că succesul redeschiderii liniei depinde de modul în care se vor atrage călătorii care au migrat deja spre alte sisteme de transport.”

Viorel Seredenciuc și-a exprimat părerea, afirmând că redeschiderea acestei linii este importantă pentru administrația județeană și mai ales pentru zona Rădăuți din mai multe puncte de vedere: ” În primul rând această linie va permite transportul către obiective turistice importante, întrucât există în zonă multe sărbători și manifestări, și nu doar de natură religioasă. Din punct de vedere economic, în Vicov există multe fabrici cu angajați care ar beneficia de forma aceasta de transport, precum și angajați ai celor două firme de exploatare a lemnului din Dornești.”

Primarul municipiului Rădăuți, Nistor Tatar, a declarat că va sprijini această inițiativă, subliind importanța acesteia atât pentru rădăuțeni cât și pentru persoanele care lucrează în afara localității. Gara din Rădăuți va fi funcțională și urmează ca în perioada următoare să se demareze acțiuni de curățare a căii ferate, prin înlăturarea vegetației.

În perioada următoare, aleșii locali din localitățile menționate vor face o analiză a stării acestei linii, hotărând în același timp și punctele de oprire de pe traseu.

Conform declarațiilor directorului Radu George Pipa, suma necesară pentru redeschiderea acestei linii, în urma evaluării realizate, este de 3 milioane de lei.

La finalul lunii mai, Maria Magdalena Grigore, secretar de stat la Ministerul Transporturilor, va fi prezentă în Bucovina și va discuta cu aleșii locali și reprezentanții CFR în vederea demararii lucrărilor.

Doina CRAIU

VIVA FM Rădăuţi

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza