full screen background image

Strângere de semnături pentru declanşarea grevei în sectorul Cultură şi Mass-media

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind demarează joi, de Ziua Libertăţii de Exprimare, campania de strângere de semnături pentru declanşarea acţiunilor greviste îndreptate împotriva “aroganţei guvernanţilor” care ignoră cererile repetate ale reprezentanţilor angajaţilor din sectorul Cultură şi Mass-Media de a fi primiţi la masa negocierilor, informează sindicatul printr-un comunicat remis AGERPRES.

Campania de strângere de semnături se va derula până la data de 15 mai 2018 după care, în funcţie de rezultatul acesteia, se va decide calendarul acţiunilor de proteste.

“În cadrul Consiliului Naţional al Federaţiei FAIR – MediaSind, organizaţia reprezentativă, conform legii, în sectorul Cultură şi Mass-Media şi la care SRJ MediaSind este membru fondator, participanţii au decis, cu unanimitate de voturi, declanşarea de acţiuni greviste în perioada imediat următoare. Lipsa de disponibilitate pentru dialog a conducerii Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, care a refuzat toate solicitările organizaţiei de a purta un dialog pe temele cele mai importante pentru salariaţii din cultură şi mass-media, a fost principala nemulţumire a delegaţilor prezenţi. Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale nu numai ca respinge în continuare să se întâlnească cu reprezentanţii salariaţilor, dar refuză chiar definitivarea Regulamentului privind acordarea sporurilor în sector, atât de necesar pentru rezolvarea problemelor salariale din acest important domeniu”, se menţionează în comunicat.

Potrivit reprezentanţilor MediaSind, atitudinea conducerii ministerului este inexplicabilă, atât timp cât avea obligaţia, stabilită prin Legea nr. 153/2017, de a se consulta cu federaţia reprezentativă din sector pentru a pune în aplicare acest Regulament în termen de 60 de zile de la adoptarea Legii salarizării (1 iulie 2017).

“Refuzul Ministerului Culturii de a dialoga cu reprezentanţii FAIR – MediaSind împiedică inclusiv negocierea şi semnarea Contractului Colectiv de Muncă din Cultură şi Mass-Media, document extrem de important pentru reglementarea drepturilor şi obligaţiilor angajaţilor şi angajatorilor, în vederea asigurării unui climat normal de muncă. Atragem atenţia că, din momentul expirării fostului contract colectiv de muncă încheiat de MediaSind pentru angajaţii din mass-media, sporurile prevăzute în acest document, cuantumul salariului minim, clauza de conştiinţă şi alte drepturi fundamentale pentru angajaţii din media au fost pierdute, se precizează în comunicat.

Reprezentanţii MediaSind semnalează că politizarea excesivă a instituţiilor publice de presă, respectiv SRR şi SRTV, reprezintă una dintre problemele grave ce afectează credibilitatea şi libertatea de exprimare a jurnaliştilor.

“Politizarea excesivă a instituţiilor publice de presă, până la subordonarea lor faţă de Putere, şi refuzul clasei politice de a modifica Legea de organizare şi funcţionare a SRR şi SRTV pentru numirea în consiliile de administraţie ale acestor societăţi a unor profesionişti neangrenaţi politic, sunt câteva dintre problemele grave nerezolvate şi care afectează în continuare credibilitatea şi libertatea de exprimare a angajaţilor radioului şi televiziunii publice. Nu putem, de asemenea, ignora, şi tentativa unui fost ministru al culturii de a politiza cea mai mare agenţie de presă a statului, ANP AGERPRES, fapt ce a generat ample reacţii de protest în ţară şi în străinătate”, spun sindicaliştii.

Aceştia subliniază că politicienii nu au sprijinit presa decât la modul declarativ, deoarece lipsa măsurilor fiscale menite să susţină industria de media a afectat dramatic mii de societăţi din presă şi locurile de muncă a peste 5.000 de angajaţi. AGERPRES

comments

comments