Timp de două zile, poliţiştii au desfăşurat activităţi dedicate prevenirii infracţiunilor contra patrimoniului. În comunităţile rurale din judeţ poliţiştii au desfăşurat activităţi de prevenire a furturilor din locuinţe şi case în construcţie, iar în mediul urban sucevean s-au desfăşurat acţiuni de prevenire a furturilor facilitate de neglijenţa proprietarilor de imobile care lasă uşile neasigurate.
Acţiunile preventive şi de informare au fost derulate în paralel cu activități operative desfășurate de poliţiştii judiciarişti pentru identificarea celor care oferă în această perioadă spre vânzare diverse bunuri de o calitate îndoielnică, pătrunzând astfel ușor în curți și locuințe.
În satele şi comunele din judeţ, poliţiştii au avut întâlniri cu cetăţenii, în special cu persoanele vârstnice sau care locuiesc în case izolate, fiind promovate recomandări în vederea responsabilizării acestora cu privire la adoptarea unui comportament preventiv.
Poliţiştii au distribuite peste 3.000 de materiale informative cu conţinut educativ-preventiv şi au prezentat exemple ale unor victime care suferit pagube importante urmare a neglijenţei în asigurarea locuinţelor: plasarea cheii de la uşa în locaţii improprii, lăsarea deschisă a uşilor şi ferestrelor.
Un subiect distinct l-a constituit prezentarea modului de operare în cazul furturilor prin împrietenire. Cetăţenii au fost avertizaţi cu privire la pericolele iniţierii unor relaţii de prietenie sau aparent comerciale cu persoane necunoscute care vând diverse obiecte sau prestează anumite activităţi. De multe ori acestea sunt doar pretexte pentru a pătrunde în locuinţe, anexe sau curţi şi a sustrage bunuri sau sume de bani.
În mediul urban, în special în municipiul Suceava au fost derulate activităţi de prevenire a furturilor facilitate de neasigurarea uşilor de acces în special la etajele inferioare şi parterul blocurilor.
Poliţiştii de prevenire şi cei de proximitate, au mers la peste 300 de apartamente, în special locuite de persoane vârstnice şi au purtat discuţii cu acestea în vederea reducerii riscului victimal.
Au fost distribuite peste 300 de materiale informative şi au fost postate pliante în cutiile poştale.
Poliţiştii recomandă încă o dată cetățenilor să manifeste reticență în cazul unor abordări privind cumpărarea unor astfel de bunuri la preț de chilipir. De multe ori aceste acte comerciale sunt doar motive pentru infractori de a pătrtunde în locuință și a vedea unde sunt păstrați banii sau alte valori.
Totodată, polițiștii vă recomandă să asigurați ușile și ferestrele când veți merge la slujba de Înviere pentru ca Sărbătorile să fie petrecute în siguranță.