full screen background image

Chişinăul doreşte urgentarea lucrărilor de construcţie a gazoductului Ungheni-Chişinău

Parlamentul Republicii Moldova urmează să examineze joi şi să supună, eventual, votului un proiect de lege care prevede ca terenurile pentru construcţia gazoductului Ungheni-Chişinău să fie expropriate într-o procedură specială, ceea ce va permite urgentarea lucrărilor, a doua zi după ce compania română ‘Eurotransgaz’ a semnat contractul de privatizare a societăţii moldovene ‘Vestmoldtransgaz’, care gestionează gazoductul Iaşi-Ungheni, de către operatorul român Transgaz, relatează Radio Chişinău.

Cu ocazia semnării contractului la Chişinău, Eurotransgaz şi-a reconfirmat intenţia de a investi până la 93 de milioane de euro în următorii doi ani în construcţia acestui gazoduct de pe teritoriul Republicii Moldova.

‘Astăzi (miercuri) începem să realizăm, de facto, noua unire, prin semnarea acestui contract strategic şi istoric. Este mai mult decât o privatizare, este mai mult decât o conductă, este mai mult decât o investiţie, este mai mult decât o mişcare strategică. De astăzi înainte, şi de la români vine gazul!’, a declarat ministrul economiei din România, Dănuţ Andruşcă, în cadrul ceremoniei de semnare, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei şi Infrastructurii moldovean.

La ceremonia de semnare a contractului au fost prezenţi ministrul economiei şi infrastructurii moldovean, Chiril Gaburici, omologul său din România, Dănuţ Andruşcă, directorul general al Transgaz, Ion Sterian, ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, reprezentanţi ai Ministerului Economiei şi Infrastructurii din Republica Moldova şi ai Agenţiei Proprietăţii Publice.

Conducta Ungheni-Chişinău va avea o lungime de 120 de kilometri şi va putea transporta anual 1,5 miliarde de metri cubi de gaz din România spre Republica Moldova.

‘Acest contract este într-adevăr unul istoric; reprezintă materializarea unor promisiuni asumate la nivel politic înalt şi asigură prelungirea gazoductului Iaşi-Ungheni până la Chişinău, fapt ce va spori securitatea energetică a Republicii Moldova. În plus, va conecta ireversibil Republica Moldova la spaţiul european prin România’, a apreciat ambasadorul Daniel Ioniţă cu această ocazie.

Potrivit proiectului de lege ce va fi dezbătut joi de parlamentul moldovean, construcţia conductei Ungheni-Chişinău se va face concomitent cu exproprierea, fără a afecta desfăşurarea lucrărilor. Textul detaliază totodată procedura de plată a despăgubirilor pentru proprietarii terenurilor pe unde va trece gazoductul.

Construcţia gazoductului se va derula în raioanele Ungheni, Călăraşi, Nisporeni, Străşeni şi în municipiul Chişinău.

Gazoductul Ungheni-Chişinău va fi o continuare a conductei Iaşi-Ungheni, inaugurată în 2014. AGERPRES

comments

comments