Gheorghe Flutur a participat, joi, la dezbaterea „România la Centenar” organizată de președintele Klaus Iohannis în Sala Unirii de la Palatul Cotroceni. La întâlnire au mai participat Emil Ursu, directorul Muzeului Bucovinei, și Marian Olaru, directorul Institutului „Bucovina” din Rădăuți, filială a Academiei Române.
Gheorghe Flutur a prezentat cele mai importante puncte din programul pregătit de Consiliul Județean Suceava pentru aniversarea împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire și de la unirea Bucovinei cu Țara.
“Pe 27 martie vor fi organizate evenimente simultane la Suceava, Chișinău și Alba Iulia, cele trei provincii care s-au unit cu Țara.
Vom avea un program de promovare a bunei conviețuiri cu minoritățile din Bucovina și aportul adus de acestea dezvoltării regiunii în cadrul proiectului „Bucovina-Mica Europă”.
Pentru artizanul unirii Bucovinei cu Țara, Iancu Flondor, vor fi realizate două statui, una care va fi amplasată în zona centrală a municipiului Suceava, iar o alta pe Aleea Unioniștilor din Alba Iulia.
Vom reface morminte ale unor personalități care au avut un rol important în Unire.
Vor fi organizate evenimente care să marcheze împlinirea a 100 de ani de la înființarea Adunării Constituante la Cernăuți, în 27 octombrie, cât și pentru a marca a rolului armatei române în acea perioadă.
Avem o obligație să ne raportăm la ceea ce era Bucovina acum 100 de ani și de aceea am lansat un proiect curajos, „Zestrea Bucovinei”. Pe parcursul anului se vor realiza manifestări itinerante în județ pentru a se discuta despre zestrea cu care Bucovina a venit la Unire,
Pe 28 Noiembrie, de Ziua Bucovinei, vom organiza Ședința aniversară a Consiliului Județean Suceava cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu Țara și vom avea, de asemenea, multe manifestări, cu dezbateri, expoziții.
La 1 Decembrie va fi sărbătorită Marea Unire, iar o delegație din Suceava va participa la manifestările de la Alba Iulia, unde, tot la 1 Decembrie va fi vernisată expoziția „Ștefan cel Mare. Din istorie în veșnicie”, în Sala Unirii.”
La finalul întâlnirii, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, l-a invitat pe Președintele Klaus Iohannis să participe la evenimentele organizate de Consiliul Județean Suceava, incluse în Programul Centenar de marcare a 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu Țara.
“Avem dezbateri în județul Suceava pe diverse teme și să facem comparația cu ceea ce s-a întâmplat în domeniul cadastrului, arhitecturii, învățământului, agriculturii.
Vă aștept, Domnule Președinte, să veniți în Bucovina, avem acțiuni frumoase, interesante!”
Klaus Iohannis a mulțumit pentru faptul că organizatorii s-au gândit să-l implice în demersurile lor și a mulțumit pentru invitațiile de a participa la evenimentele organizate cu ocazia Anului Centenar.