full screen background image

Gospodării inundate în 19 localităţi, ca urmare a topirii zăpezii

Pompierii militari au acţionat miercuri şi în cursul nopţii de miercuri spre joi pentru evacuarea apei din cinci locuinţe, 21 anexe gospodăreşti, 104 curţi şi subsoluri inundate, precum şi pentru decolmatarea podeţelor blocate de aluviuni, în urma topirii zăpezii şi creşterii nivelului pânzei freatice în mai multe zone ale ţării, a informat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

În ultimele 24 de ore, au intervenit peste 120 de pompieri cu 40 mijloace tehnice.

La nivel naţional au fost înregistrate efecte de vreme rea în 19 localităţi din şase judeţe – Dolj, Giurgiu, Olt, Prahova, Teleorman şi Vâlcea.

Potrivit IGSU, cel mai afectat a fost judeţul Teleorman, unde în comuna Dragăneşti Vlaşca – satele Dragăneşti Vlaşca, Comoara şi Văceni – sunt peste 80 de gospodării şi anexe afectate de apă, mai multe hectare de teren arabil, iar circa 140 de fântâni au fost colmatate.

Drumul judeţean 503 este inundat pe o distanţă de circa 200 m, iar DN5 (E70), pe o lungime de 100 m. Pompierii acţionează pentru remedierea situaţiei în cel mai scurt timp.

ISU Teleorman, împreună cu autorităţile locale, a supraînălţat cu saci de nisip îndiguirile a două acumulări de apă rezultate în urma topirii zăpezii.

IGSU recomandă cetăţenilor din localităţile afectate de inundaţii să evite consumul de apă din fântâni, până nu se verifică dacă este potabilă.

O altă situaţie deosebită s-a înregistrat în localitatea Boldeşti-Scăeni din judeţul Prahova, unde în urma lăsării pământului au fost afectate două gospodării, o porţiune de stradă şi trei autoturisme. Patru persoane s-au mutat la rude pe durata efectuării studiilor privind evoluţia situaţiei.

Centrul Operaţional Naţional al IGSU monitorizează permanent evoluţia situaţiei operative din zonele afectate şi cele aflate sub atenţionare cod galben de inundaţii, fiind posibilă, la nevoie, suplimentarea efectivelor din teren, dar şi a mijloacelor de intervenţie.

De asemenea, la nivel local, sunt monitorizate cursurile de apă pe care se înregistrează creşteri de debite şi sunt transmise rapoarte operative către structurile de coordonare şi conducere a intervenţiilor.

Autorităţile recomandă cetăţenilor să cureţe şanţurile şi rigolele de scurgere a apei rezultate în urma topirii stratului de zăpadă şi să semnaleze inundaţiile locale prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112. AGERPRES

comments

comments