full screen background image

Lansarea cercetării „Sub semnul pulsiunii. Eros și Thanatos în literatură”, de Călin Horia Bârleanu, la Biblioteca Bucovinei

La Biblioteca Bucovinei din Suceava a avut loc, marţi seară, lansarea cercetării în două volume “Sub semnul pulsiunii. Eros și Thanatos în literatură”, semnată de lect.univ.dr. Călin Horia Bârleanu și apărută la Editura „Casa Cărții de Știință” Cluj.

Călin Horia Bârleanu propune, în cele două volume de analiză literară, o ipoteză de origine psihanalitică – teoria pulsiunilor umane. „Sub semnul pulsiunii. Eros și Thanatos în literatură” abordează și câteva subiecte noi pentru spațiul cultural sucevean, cum ar fi transferul și contratransferul în literatură.

”E ca şi cum am spune că, dincolo de cele două pulsiuni, ale vieţii şi ale morţii, identificate cu Eros şi Thanatos, omul nu poate exista, animat de nimic sau de o a treia pulsiune pasivă, care-l plasează în postura unei creaturi neimplicate, fără pasiuni sau instincte. În relaţie cu tipologiile umane şi psihologice propuse de marii scriitori ai literaturii universale, putem accepta existenţa celei dea treia pulsiuni, discutate de Friedrich Nietzsche, care se integrează marii categorii guvernate de Thanatos, adică pulsiunea puterii sau voinţa de putere”, afirmă autorul în primul volum.

Bîrleanu a precizat că prin această cercetare științifică a încercat să unească spaţii culturale diferite prin intermediul operelor literare.

Alături de autor, au vorbit directorul Bibliotecii Bucovinei, Gabriel Cărăbuş, psihoterapeutul Alina Ciupercovici, artista Alexandra Anițului, filologul Marius Panaite şi studenta Cerasela Ciobanu.

La final, autorul a dat autografe pasionaților de lectură.

Călin Horia Bârleanu este lector univ. dr. la Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării din cadrul Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava.

A mai publicat și „Mircea Cărtărescu. Universul motivelor obsedante”, Editura Universitas XXI, Iaşi, 2011, „Antropologie şi comunicare interculturală”, Cluj-Napoca, Editura Casa Cărţii de Ştiinţă, 2015 și „Simboluri în literatură”, Cluj-Napoca, Editura Casa Cărţii de Ştiinţă, 2016.

comments

comments