full screen background image

Lansarea cercetării “Sub semnul pulsiunii. Eros și Thanatos în literatură”, de Călin Horia Bârleanu, la Biblioteca Bucovinei

Marți, 6 martie, la ora 17.00, în Sala de Artă “Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G.Sbiera” din Suceava, va avea loc lansarea cercetării în două volume “Sub semnul pulsiunii. Eros și Thanatos în literatură”, semnată de Călin Horia Bârleanu și apărută la Editura “Casa Cărții de Știință” Cluj.

Alături de autor vor prezenta: Conf. Univ. Dr. Claudia Costin, psihoterapeut Alina Ciupercovici, artista Alexandra Anițului, filologul Marius Panaite şi studenta Cerasela Ciobanu.

Călin Horia Bârleanu propune în cele două volume de analiză literară o ipoteză de origine psihanalitică – teoria pulsiunilor umane. “Sub semnul pulsiunii. Eros și Thanatos în literatură” abordează și câteva subiecte noi pentru spațiul cultural sucevean, cum ar fi transferul și contratransferul în literatură.

Autorul alege să aplice una dintre cele mai palpitante ipoteze ale psihanalizei pentru a uni spaţii culturale diferite, prin intermediul unor opere literare în care arhetipurile au dictat direcţii tematice similare, aşa cum reflexele psihicului au răspuns în faţa unor stimuli asemănători.

”E ca şi cum am spune că, dincolo de cele două pulsiuni, ale vieţii şi ale morţii, identificate cu Eros şi Thanatos, omul nu poate exista, animat de nimic sau de o a treia pulsiune pasivă, care-l plasează în postura unei creaturi neimplicate, fără pasiuni sau instincte. În relaţie cu tipologiile umane şi psihologice propuse de marii scriitori ai literaturii universale, putem accepta existenţa celei dea treia pulsiuni, discutate de Friedrich Nietzsche, care se integrează marii categorii guvernate de Thanatos, adică pulsiunea puterii sau voinţa de putere”, afirmă autorul în primul volum.

Sucevenii sunt așteptați marți, la ora 17.00, pentru un schimb de idei, un dialog, pe marginea vieții pulsionale sau instinctuale, dar și pentru a stabili măsura în care în artă urmele inconștientului sunt imposibil de ascuns.

Călin Horia Bârleanu este lector univ. dr. la Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării.

A mai publicat și “Mircea Cărtărescu. Universul motivelor obsedante”, Editura Universitas XXI, Iaşi, 2011, “Antropologie şi comunicare interculturală”, Cluj-Napoca, Editura Casa Cărţii de Ştiinţă, 2015 și “Simboluri în literatură”, Cluj-Napoca, Editura Casa Cărţii de Ştiinţă, 2016.

comments

comments