full screen background image

Sondaj iniţiat de „Rădăuțiul Civic”, pentru a stimula cetățenia activă și implicarea pentru binele comunității

Echipa „Rădăuțiul Civic”, un grup de simpli cetățeni reuniți de dorința de a pune umărul la un Rădăuți dezvoltat, modern și civilizat, pregătește în această perioadă activitățile pentru anul 2018, toate având un element comun: cel de a stimula cetățenia activă și implicarea pentru binele comunității noastre.

Pentru ca acțiunile civice să fie cât mai relevante, inițiatorii doresc să afle părerea cetățenilor, care trebuie să răspundă la întrebarea: “Care credeți că sunt lucrurile de care Rădăuțiul are nevoie?” (fie că acestea stau în puterea cetățenilor sau a instituțiilor publice pentru a fi rezolvate).

“Tu ce îți dorești pentru Rădăuți în acest an?” – este întrebarea la care participanții sunt rugați să răspundă și trebuie să aleagă una dintre opțiunile existente în sondaj sau să scrie ei o idee pe care o au (de exemplu: Mi-aș dori un festival de film la Rădăuți, o dezbatere publică pe tema X sau reabilitarea unei anume clădiri vechi).

Rădăuţenii pot vota pentru:

– Acțiuni de educație civică adresate publicului larg, rădăuțenilor.

– Înțelegerea deciziilor locale și o mai bună explicare și comunicare a lor către cetățeni

– Transparentizarea cheltuirii banilor publici

– Identificarea de cazuri sociale și motivarea comunității să sprijine persoanele aflate în dificultate.

– Crearea de oportunități pentru tineri (voluntariat, pregătirea pentru piața muncii)

– Punerea în valoare a clădirilor de patrimoniu (promovarea lor în fața turiștilor, susținerea reabilitării lor)

– Promovarea și implementarea colectării selective a deșeurilor

– Acțiuni de ecologizare, dar și sancționarea celor care aruncă deșeuri de către autoritățile care ar trebui să facă acest lucru.

Rădăuţenii pot veni şi cu alte sugestii, răspunzând la întrebarea “Ce altceva ți-ai dori tu să se întâmple în Rădăuți?”.

Link-ul ce trebuie accesat pentru detalii și participare este http://www.radautiulcivic.ro/sondaj-radautiul-civic-tu-ce-iti-doresti-pentru-radauti-acest/

Doina CRAIU

VIVA FM Rădăuţi

comments

comments