full screen background image

20 decembrie – Ne desăvârșim, citind sau nu

Mă gândeam că ne plângem ades pentru lipsa de apetit pentru lectură a celor mai tineri. Uitând că aceeași problemă o aveam, mulți dintre noi, la vârsta lor. Iar actualii părinți chiar nu aveau atât de multe alternative la lectură, cum au copiii de astăzi.

Dar nu despre lipsa de apetit sau timp a micuților pentru lectură vreau să vorbim acum. Ci despre lipsa lecturii din viața adulților. Din diferite motive, pe care nu le contorizez aici. Și dacă cei mici găsesc diferite căi de a afla conținutul lecturilor obligatorii fără a deschide cartea, n-ar fi rău să încercăm să ne adaptăm și noi vremurilor, dacă într-adevăr ne dorim să mai creștem puțin, în lipsa timpului pentru lectură.

Una dintre variantele la îndemână, cred, este internetul. Chiar dacă ai de călcat haine, de făcut mâncare, de meșterit ceva prin casă, toate în detrimentul lecturii, poți afla lucruri care te ajută să crești, ascultându-le. O simplă căutare pe YouTube poate avea ca rezultat o sumedenie de conferințe, dezbateri sau alte prezentări ce te pot ajuta să afli lucruri noi în probleme care te frământă. E drept că nu toate sunt de calitate, dar nimic nu te împiedică să dai un click și să cauți ceva mai bun sau interesant. Internetul e chiar mai darnic decât rafturile librăriilor.

Eu, una, apelez la această variantă, atunci când îmi doresc să găsesc confirmarea sau infirmarea unor realități ce mă frământă, tocmai atunci când treburile casnice par a fi mai multe sau stringente. Și, uite așa, îmi fac timp să cresc. Căci consider că e necesară creșterea la orice vârstă. Sau desăvârșirea, cum spunea Dan Puric, într-o astfel de conferință, pe care am ascultat-o online.

E o sugestie de vacanță, pe care o puteți îmbrățișa. Sau nu… Important rămâne însă să nu uităm să consumăm zilnic educație. În doze recomandabile.

comments

comments