full screen background image

Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate la 25 de bănci și asociații profesionale

Consiliul Concurenței a demarat două investigații pe piața serviciilor bancare, în cadrul cărora a efectuat inspecții inopinate la sediile a 25 de bănci, instituții financiare non-bancare (IFN), societăți de leasing, asociații profesionale și patronale din domeniul serviciilor financiare, fiind una dintre cele mai ample acțiuni ale instituției.

Potrivit unui comunicat al instituției, remis luni AGERPRES, inspecțiile s-au derulat în baza a două investigații declanșate de autoritatea de concurență pe piața serviciilor de leasing operațional și pe piața de leasing financiar și creditului de consum din România.

Inspecții simultane s-au efectuat la Bancpost, Unicredit Bank, Raiffeisen Bank, Banca Comercială Română, BCR Leasing IFN, BRD Sogelease IFN, Raiffeisen Leasing IFN, Unicredit Leasing Corporation IFN, Viva Credit IFN, ALD Automotive, Arval Service Lease România, Autotechnica Fleet Services, BCR Fleet Management, BT Operational Leasing, Leaseplan România, Porsche Mobility, Unicredit Leasing Fleet Management, Finmedia, Asociația Societăților de Leasing Operațional (ASLO), Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR), Asociația Societăților Financiare din România (ALB), Federația Patronatelor Serviciilor Financiare din România, Patronatul Leasingului și al Creditului din România (PLCR) și Patronatul Creditului IFN (PCIFN).

Una dintre investigații vizează posibile schimburi de informații sensibile din punct de vedere comercial între companii concurente pe piața leasingului financiar și a creditului de consum. Părțile investigate sunt: Consiliul Patronatelor Bancare din România, Asociația Societăților Financiare din România, Patronatul Leasingului și al Creditului din România, Patronatul Creditului IFN și toate companiile membre ale acestor organizații, și Diplomat Consult SRL.

‘Monitorizăm permanent această piață și pregătim declanșarea investigației de mai mult timp, iar un rol important l-au avut informațiile furnizate în luna august de una dintre părțile investigate, care a aplicat la programul de clemență’, a declarat președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

Cea de-a doua investigație se referă, de asemenea, la o posibilă coordonare a politicilor comerciale prin fixarea prețului și/sau o împărțire de piață realizată printr-un schimb de informații sensibile între companii concurente active pe piața leasingului operațional și a serviciilor conexe acestora din România.

Inspecțiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilelor practice anticoncurențiale analizate. Inspecțiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurențial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor.

Documentele ridicate în cadrul inspecțiilor se află în analiza autorității române de concurență, în cadrul procedurilor specifice, se menționează în comunicat.

În situația în care Consiliul Concurenței va constata încălcarea regulilor de concurență, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri.

Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurență, în cadrul programului de clemență, pot obține imunitate la amendă sau reduceri substanțiale ale amenzilor.

AGERPRES/

comments

comments