Celebra sau revoluționara lucrare a lui Sigmund Freud, ”Interpretarea viselor”, a împlinit luna aceasta 118 ani de la prima apariție.
Prospețimea și geniul ei, dincolo de orice îndoială, cer un matinal pe măsură, motiv pentru care am invitat-o alături de noi pe Alina Laura Ciupercovici, psihoterapeut și managerul Clinica ALIAT Suceava Suceava.
În primele pagini ale lucrării sale intitulate “Noi conferinţe de introducere în psihanaliză”, datată 6 decembrie 1932, Sigmund Freud afirmă negru pe alb că teoria visului “ocupă un loc special în istoria psihanalizei şi marchează o turnantă. Începînd cu ea psihanalizat a făcut pasul de la procedeu psihoterapeutic la psihologie a profunzimilor.” Teoria visului este aspectul cel mai caracteristic şi singular al ştiinţei psihanalitice, “ceva ce nu are egal în restul ştiinţei noastre, o porţiune de pămînt nou, sustras credinţelor populare şi misticii”. (versiunea franceză: Nouvelles conferences d’introduction a la psychanalyse, Gallimard, 1984).
Analiza viselor în psihanaliză oferă posibilitatea să descifrăm misterul afecţiunilor nevrotice, în speţă isteria, şi, în al doilea rînd, deschide calea spre inconştient. A devenit celebră expresia lui Freud: “visul este via regia [calea regală] spre inconştient”.