În luna octombrie, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava au efectuat un număr de 313 controale, din care 219 în domeniul relaţiilor de muncă şi 94 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Pentru deficienţele constatate au fost aplicate un număr de 103 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 78.500 de lei.
În domeniul Relaţiilor de Muncă, inspectorii suceveni au efectuat 219 controale. În urma acestora s-au aplicat 34 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 74.500 de lei.
În luna octombrie, au fost depistate 26 de persoane care desfăşurau muncă nedeclarată, din care 23 de persoane ale căror contracte individuale de muncă au fost transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor fără respectarea termenului legal, două persoane depistate fără forme legale de angajare care îşi desfăşurau activitatea la 2 angajatori. (valoarea amenzilor aplicate a fost de 20.000 de lei) şi o persoană depistată al cărui contract individual de muncă nu a fost transmis în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității.
Deficienţe frecvent constatate în domeniul relaţiilor de muncă au fost neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, anterior începerii raporturilor de muncă; netransmiterea, în termenul legal, a contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor; netransmiterea modificărilor intervenite în registrul general de evidenţă a salariaţilor; nerespectarea prevederilor legale privind munca suplimentară; nerespectarea dispoziţiilor legale referitoare la obligaţia de a ţine evidenţa orelor prestate de fiecare salariat; nerespectarea prevederilor legale privind acordarea concediilor de odihnă; nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal.
În ceea ce priveşte activitatea în domeniul Securităţii şi Sănătăţii în Muncă, s-au efectuat un număr de 94 de controale. În urma controalelor efectuate s-au aplicat un număr de 69 de sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor aplicate fiind de 4.000 de lei.
Principalele deficienţe constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă sunt: nu se păstrează fișa individuală de instruire de conducătorul locului de muncă; fișa individuală de instruire nu e însoțită de copia ultimei fișe de aptitudini completată de către medicul de medicina muncii; nu s-au asigurat echipamente de muncă fără pericol pentru lucrători; nu se semnalizează corespunzător riscurile de accidentare; nu s-a stabilit și nu s-a acordat echipamentul individual de protecție; nu s-a îndepărtat praful de lemn (pericol potențial exploziv) și nu se utilizează instalația de exhaustare.
În luna octombrie, la Inspectoratul Teritorial de Muncă au fost comunicate un număr de 14 evenimente.
Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, Romeo BUTNARIU, a precizat că, la data de 1 noiembrie 2017, figurează ca înregistrate un număr de 126.316 contracte individuale de muncă active din care 118.916 pe durată nedeterminată şi 7.400 pe durată determinată.