full screen background image

9 persoane care lucrau “la negru” au fost depistate de inspectorii de muncă suceveni

În luna august, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava au efectuat un număr de 278 de controale, din care 195 în domeniul relaţiilor de muncă şi 83 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Pentru deficienţele constatate au fost aplicate un număr de 177 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 118.300 de lei.

În ceea ce priveşte domeniul Relaţiilor de Muncă, inspectorii suceveni au efectuat un număr de 195 de controale. În urma controalelor efectuate, s-au aplicat un număr de 66 de sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor aplicate fiind de 74.800 de lei.

În luna august, au fost depistate un număr de 39 persoane care desfăşurau muncă nedeclarată, din care 30 de persoane ale căror contracte individuale de muncă au fost transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor fără respectarea termenului legal şi 9 persoane depistate fără forme legale de angajare, care îşi desfăşurau activitatea la 8 angajatori.

Printre deficienţele frecvent constatate în domeniul relaţiilor de muncă se numără: neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, anterior începerii raporturilor de muncă; netransmiterea, în termenul legal, a contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor; netransmiterea modificărilor intervenite în registrul general de evidenţă a salariaţilor; nerespectarea prevederilor legale privind munca suplimentară; nerespectarea dispoziţiilor legale referitoare la obligaţia de a ţine evidenţa orelor prestate de fiecare salariat; nerespectarea prevederilor legale privind acordarea concediilor de odihnă; nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal.

Referitor la activitatea în domeniul Securităţii şi Sănătăţii în Muncă, s-au 83 de controale, în urma cărora s-au aplicat 111 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 43.500 de lei.

Principalele deficienţe constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost: nu s-au luat măsuri pentru autorizarea exercitării meseriilor; nu s-au efectuat instruirile periodice suplimentare la executarea lucrărilor speciale; nu s-au asigurat echipamente de muncă fără pericol pentru lucrători; echipamentelor de muncă nu s-au supus efectuării verificărilor periodice; nu s-a efectuat supravegherea medicală periodică pentru toți lucrătorii; nu s-au stabilit prin fișele post atribuțiile lucrătorilor; nu s-au desemnat lucrătorii pentru asigurarea masurilor de prim ajutor; lipsesc dovezile de acordare EIP; nu s-au comunicat evenimentele.

În luna august, la Inspectoratul Teritorial de Muncă au fost comunicate un număr de 16 evenimente.

“La data de 1 septembrie 2017 figurează ca fiind înregistrate un număr de 126.055 contracte individuale de muncă active, din care 118.719 pe durată nedeterminată şi 7.336 pe durată determinată.”, a precizat Romeo BUTNARIU, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava.

comments

comments