Accizele la carburanți se majorează, începând de vineri, cu 0,16 lei pe litru la toate cele trei categorii de combustibil, respectiv benzină cu plumb, fără plumb și motorină, iar de la 1 octombrie va avea loc a doua etapă de creștere a accizelor.
Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a anunțat, la finele lunii august, că accizele la combustibil vor crește în două etape, de la 15 septembrie și de la 1 octombrie, cu câte 0,16 lei pe litrul de combustibil. Acesta a spus că măsura va fi luată în etape, pentru a nu produce un șoc la nivelul consumului care poate genera creșteri de preț.
“Această măsură se produce în etape pentru a nu produce un șoc la nivelul consumului, șoc care poate genera creșteri de preț, ar urma scăderi de consum și poate afecta bugetul de stat, având încasări mai mici la bugetul de stat și nu se mai atinge un obiectiv”, a afirmat Ionuț Mișa în data de 30 august.
O zi mai târziu, Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicita Guvernului să nu majoreze acciza la carburanți, ci să îmbunătățească sistemul de rambursare a taxei pe valoare adăugată (TVA) străinilor, astfel încât România să devină un centru de alimentare de carburant din zona Balcanilor, precum Luxemburg în Europa de Vest.
“În caz contrar, o majorare a accizei la carburanți ar putea aduce pierderi la bugetul de stat. Tacit, Ministerul de Finanțe recunoaște acest lucru prin faptul că dorește implementarea supra-accizei în doua etape, de la 15 septembrie și 1 octombrie 2017, cu scopul de a evita un șoc pe piață”, susțin reprezentanții UNTRR, notează Agerpres.
Ulterior, transportatorii rutieri au primit asigurări din partea guvernanților că prețul carburanților nu va crește după majorarea accizei, iar în caz contrar ar putea fi reluată schema de rambursare a supraaccizei.
“Prim-ministrul și ministrul de Finanțe au dat asigurări că nu se vor înregistra creșteri de preț la carburanți începând cu 15 septembrie și 1 octombrie, în condițiile în care prețul petrolului va rămâne constant. Dacă se vor înregistra totuși majorări de preț după 15 septembrie și 1 octombrie, prim-ministrul a dat asigurări că este deschis pentru a relua rambursarea supraaccizei către transportatorii rutieri”, preciza UNTRR într-un comunicat transmis pe 5 septembrie.
Pe de altă parte, președintele Consiliului Național pentru Întreprinderile Private Mici și Mijlocii (CNIPMMR), Florin Jianu, a atras atenția într-o conferință susținută tot în data de 5 septembrie că prețurile la combustibili au crescut deja, fără ca acciza să fi fost introdusă.
În România, se consumă anual aproximativ 7 miliarde de litri de carburanți, din care 5 miliarde de litri motorină și 2 miliarde de litri benzină.