full screen background image

11 septembrie – Fii mai bun astăzi decât ieri!

Astăzi e o zi specială. Cu multe flori, emoții, codițe cu fundițe, pantaloni la dungă și multe speranțe. E prima zi a noului an școlar.

Și mici și mari speră ca va fi un an mai bun. Un an cu mai puține teme și note mai mari, speră elevii. Cu mai puține cheltuieli pentru școală și note mari, speră părinții. Cu mai puține hârtii și note mari, speră profesorii.

Nu, nu e o repetiție scăpată din neatenție cea cu notele… Chiar așa se întâmplă în școala românească. Toți vor note mari. Rezultate mai bune la învățătură.

Să fii cel mai bun și să iei note bune la școală e îndemnul considerat potrivit de mulți părinți la plecarea copilului de acasă. Asta îl va motiva suficient… Și copilul pornește spre școală aplecat nu numai de greutatea ghiozdanului, ci și a îndemnului formulat cu aceeași precizie în fiecare zi. Să fii cel mai bun! Totuși, dacă toți ar fi cei mai buni, care ar mai fi termenul de comparație?
Iar la întoarcerea de la școală aceleași întrebări: “Ce notă ai luat azi? Ce note au luat ceilalți colegi? Ai fost cel mai bun?”.
Și, uite așa, învață copilul că există doar o variantă acceptabilă: să fie cel mai bun. Dacă nu e, a dezamăgit. Și părinții și profesorii.

Oare putem fi o țară de cei mai buni? Sau există o astfel de țară în care toți sunt cei mai buni?

Eu zic că nu… Putem însă să ne dorim să fim, dacă nu cei mai buni, măcar mai buni decât ieri. Iar părinții ar putea să-și schimbe întrebarea cu care își întâmpină copiii din “Ce note ai luat azi?” în “Ce ai învățat nou astăzi?”. Pentru că, nu-i așa?, dacă învață ceva nou în fiecare zi, înseamnă că e mai bun decât ieri și poate cândva va deveni și cel mai bun.

De fapt, acesta ar trebui să fie scopul pentru care copilul merge la școală. Pentru a învăța în fiecare zi câte ceva și nu pentru a fi mereu în competiție cu ceilalți.

Și dacă vom formula cât mai mulți părinți astfel de întrtebări și îndemnuri, poate vom vedea mai mulți copii dornici de a învăța ceva nou în fiecare zi și mai puțini din aceia preocupați de greutatea ghiozdanului și a îndemnului să fii cel mai bun!

Și zic, pe final, pentru că e prima zi de școală: Să fiți mai buni! Ar putea fi de folos în a fi mai buni și dozele de educație.

comments

comments