full screen background image

România ar putea obține anul acesta o nouă producție record de grâu

Anul acesta, avem grâu cât să dăm și altora. Însă chiar dacă recolta se apropie de un record, grâul bun de panificație e puțin, spun morarii, iar angrosiștii fac profit din vânzări către alte țări. În portul Constanța, o tonă se vinde cu 190 de dolari, mai scump ca la Londra, unde e cea mai importantă bursă de cereale din Europa.

În județul Timiș, fermierii aproape că au încheiat recoltarea grâului. Hambarele sunt pline, iar agricultorii își calculează profitul. Samson Popescu a cultivat cereale pe 300 de hectare.

Și fermierii din județul Buzău au obținut producții record.

Cu toate acestea, pâinea și produsele făinoase nu se ieftinesc, spun patronii din morărit și panificație. Morarii reclamă că grâul bun pentru panificație este puțin și se vinde scump mai ales la export.

Cererea la export pentru grâul românesc este în creștere după ce sudul Europei a fost afectat de seceta. Iar recoltele din Italia și Spania au fost parțial distruse.

Marii câștigători ai recoltelor bogate sunt comercianții. Aceștia cumpără tona de grâu din câmp cu un preț mediu de 150 de dolari și o vând la export prin portul Constanța cu 190 de dolari.

În portul Constanța grâul se vinde mai scump ca la Londra, cea mai mare bursă de cereale din Europa.

România ar putea obține anul acesta o nouă producție de grâu record, de peste 8 milioane de tone. Iar încasările din valorificarea recoltelor ar putea depăși un miliard de euro.

STIRI.TVR.RO

comments

comments