full screen background image

Guvernul japonez a lansat un proiect pentru încurajarea muncii de acasă

Autoritățile de la Tokyo au lansat luni un proiect denumit “Telework” pentru încurajarea muncii de acasă, un semnal al unei importante schimbări de paradigmă în această țară asiatică unde predomină un cult al muncii extrem de rigid, în cadrul unui efort pentru a fluidiza traficul în timpul orelor de vârf dar și pentru a pregăti metropola niponă pentru Olimpiada din 2020, informează Reuters.

Aproximativ 930 de companii, printre care și Suntory Beverage & Food Ltd, Ajinomoto Co sau Tokyu Construction Co participă luni la “Telework Day”, zi în care angajații pot lucra de acasă și care va fi organizată în fiecare an la data de 24 iulie, până la ceremonia de deschidere a JO din 2020, ce va avea loc tot la 24 iulie.

Guvernul premierului Shinzo Abe a introdus politici pentru scurtarea orelor de muncă, pentru creșterea salariilor lucrătorilor sub contract și pentru limitarea abuzurilor la legea muncii. Proiectul “Telework” reprezintă un semnal puternic pentru reformarea practicilor legate de muncă, devenite anacronice, ce insistă pe prezența fizică la sediul firmei a angajaților, chiar dacă aceștia și-ar putea îndeplini atribuțiile de serviciu la fel de bine de la distanță, fără a mai fi nevoiți, spre exemplu, să călătorească cu mașina sau cu sistemul de transport în comun suprasolicitat, în fiecare zi, până la birou și înapoi.

“Odată ce vor începe Jocurile Olimpice va fi destul de dificil să ajungi la muncă, așa că am lansat acest proiect ca un experiment”, a explicat Takashi Kozu, președintele Institutului Ricoh pentru Sustenabilitate și Afaceri. “Stilul de viață al generației mai tinere este în schimbare, iar companiile trebuie să poată oferi condiții de muncă alternative pentru a rămâne atractive pentru mâna de lucru”, a adăugat el, precizând că a muncit de acasă luni.

Sistemele de tip “Telework” sunt mai comune în alte țări, în special în domeniul tehnologiei informației, unde angajații folosesc în mod obișnuit programe de videoconferință pentru a comunica între ei sau cu clienții și lucrează de acasă, din parc sau de la cafeneaua preferată.

Libertatea muncii de acasă nu este însă acceptată de numeroase firme și companii nipone care pun în continuare accentul pe prezența fizică la serviciu, în cadrul unor programe stricte ce pot uneori depăși 12 ore pe zi. Însă, pe măsură ce populația niponă îmbătrânește, forța de muncă scade într-un ritm alarmant, iar companiile care au rămas tributare strictei culturi asiatice a muncii au început să aibă probleme în a atrage și a păstra noi angajați. Astfel, unele companii nipone au înțeles, în sfârșit, că programul de muncă prea lung și inflexibil duce mai degrabă la o productivitate mai scăzută.

În unele cazuri, cultura niponă a muncii s-a dovedit fatală, destul de mulți japonezi ajungând să sufere depresii și accidente vasculare din cauza epuizării sau chiar să se sinucidă.
“Am lansat acest proiect cu ocazia JO, dar obiectivul pe termen lung este să trecem la niște condiții de muncă mai umane. În trecut, munca peste program era considerată o virtute, dar acest mod de a gândi a devenit anacronic”, a subliniat un reprezentant al Ministerului nipon al Economiei, care promovează proiectul “Telework Day”.

AGERPRES

comments

comments