Bistriţa-Năsăud a intrat în Cartea Recordurilor, stabilind două noi recorduri mondiale, respectiv „Cel mai mare număr de oameni care poartă simultan portul tradiţional românesc” şi „Cel mai mare dans popular românesc, realizat în sincron, de 9.506 oameni”.
Bistriţa-Năsăud a reuşit să intre în Cartea Recordurilor după ce 9.506 persoane, îmbrăcate în costume populare tradiţionale, s-au adunat, duminică, la Năsăud, în patria costumului popular şi s-au prins într-un dans popular care se joacă în comuna Runcu Salvei.
Evaluarea şi verificare costumelor populare, până la anunţarea oficială a rezultatelor a durat mai bine de 12 ore de la încheierea evenimentelor prilejuite de Ziua Constumului Popular, care a avut loc la Năsăud.
La eveniment au participat invitaţi din mai multe judeţe, Cluj, Maramureş, Sălaj, Galaţi, Bucureşti şi Teleorman, delegaţia din Teleorman fiind condusă chiar de Liviu Dragnea care a îmbrăcat un costum popular nou cusut, însă o replică după costumul popular al strămoşilor săi pe care îl are încă în familie.
Pentru a putea stabili cele două recorduri mondiale noi – „Largest gathering of people in a traditional Romanian clothing” şi „Largest traditional Romanian folk dance”, recorduri care nu au fost înregistrate până acum, bistriţenii au umplut, duminică, stadionul din oraşul Năsăud, accesul făcându-se prin nişte porţi speciale dotate cu camere de supraveghere şi patricipanţii purtând brăţări de identificare.
În total peste 10.000 de oameni au participat la eveniment, însă după finalizarea procedurilor de numărare şi evaluare, reprezentanţii Guinness Book spun că numai 9.506 patricipanţi au fost îmbrăcaţi corect în costume populare tradiţionale (fiind verificaţi pe lângă costumul propriu-zis şi papucii, dar şi accesoriile).
Condiţiile extrem de stricte cerute de cei de la Cartea Recordurilor au făcut ca încercarea de stabilire a recordului mondial pentru cei mai mulţi oameni îmbrăcaţi în costume populare româneşti, care presupunea ca cei prezenţi să stea nemişcaţi timp de 5 minute, să se repete de trei ori.
Al doilea record modial a fost mai uşor de stabilit, cei prezenţi fiind învăţaţi de coregraful Marin Barbu paşii unui dans specific Ţării Năsăului – Roata de la Runc. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Primăria Oraşului Năsăud, în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi Ministerul Turismului, la Năsăud.
La eveniment au participat invitaţi din mai multe judeţe, Cluj, Maramureş, Sălaj, Galaţi, Bucureşti, Teleorman și Suceava, prin reprezentanții BAFi Rădăuți care au fost prezenți la eveniment și singurii care au purtat costume populare tradiționale din Bucovina.
Un moment foarte emoționant a fost cel în care Silviu Cotiușcă, președintele BAFi Rădăuți a fost purtat pe brațe de doi polițiști locali bistrițeni pentru a putea lua parte la festivitate. Silviu Cotiușcă are o problemă locomotorie care nu-i permite să se deplaseze fără baston, însă acest lucru nu-l împiedică să se implice în toate activitățile pe care BAFi le desfășoară. Cu un an în urmă, Silviu a vorbit la VIVA FM Rădăuți despre convingerile sale și despre intenția de a-și ajuta semenii: “De ce nu avem nevoie? De multe lucruri. Noi avem nevoie realmente de aer, de apă, de mâncare, de soare. Astea sunt lucruri de care avem nevoie. Restul sunt lucruri pe care le vrem. Și lucrurile astea ne fac să ne pierdem zâmbetul. De asta am ieșit în stradă, să facem lucruri, să arătăm că se poate altfel. Să-l eliminăm pe „trebuie”. Nimic nu trebuie, decât că vrei să faci lucruri”.
Doina CRAIU
VIVA FM Rădăuţi