Șapte echipe de elevi de la mai multe licee și palate ale copiilor din România se vor întrece în realizarea unui satelit în finala concursului național CanSat 2017, care se va desfășura în perioada 19-23 aprilie, se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de Agenția Spațială Română (ROSA).
Evenimentul este organizat de ESERO România și are loc la Colegiul Tehnic ‘Elie Radu’ și pe Aerodromul ‘Gheorghe Bănciulescu’ din Ploiești.
‘CanSat-ul este o simulare a unui satelit integrat în volumul și forma unei doze standard de băuturi răcoritoare. Provocarea pentru elevi constă în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit — cum ar fi alimentarea cu electricitate și comunicațiile — într-o doză de răcoritoare cu un volum de 330 ml’, se precizează în comunicat.
Potrivit sursei citate, CanSat-ul va fi lansat de la o altitudine de aproximativ un kilometru, va trebui să îndeplinească o misiune și să aterizeze în condiții de siguranță. Proiectele selectate pentru ediția din acest an vor fi lansate cu ajutorul unui elicopter. Înainte de lansare, CanSat-ul pregătit de fiecare echipă va trece printr-o inspecție tehnică ce va determina dacă acesta întrunește condițiile impuse pentru dimensiune, greutate, comunicații radio și parașută.
Echipele selectate de ESERO România în colaborare cu Departamentul de Educație al Agenției Spațiale Europene (ESA) pentru etapa finală a competiției sunt ‘ConSat’ de la Palatul Copiilor Drobeta Turnu-Severin — filiala Orșova, ‘Late Night Engineers’ de la Liceul Internațional de Informatică București, ‘Datavan’ de la Colegiul Tehnic ‘Constantin Brâncuși’, ‘Tomis III’ de la Colegiul Național ‘Mircea cel Bătrân’, ‘RO-OZ’ de la Colegiul Național de Informatică Piatra Neamț, ‘IVSA’ de la Colegiul Național ‘Ienăchiță Văcărescu’ și ‘Spartans CanSat’ de la Colegiul Național ‘Constantin Carabella’.
Echipa câștigătoare a competiției naționale se va califica direct în finala Competiției Europene de CanSat 2017, organizată de Agenția Spațială Europeană.
Competiția CanSat 2017 este organizată de ESERO România, un proiect al Agenției Spațiale Europene (ESA) în parteneriat cu ROSA. Ediția din 2017 este organizată cu ajutorul Inspectoratului Școlar Județean Prahova și al Școlii Superioare de Aviație Civilă.
AGERPRES