full screen background image

Grindeanu: Guvernul este interesat de dezvoltarea componentei economice a Parteneriatului strategic dintre România și SUA

Premierul Sorin Grindeanu şi membrii Guvernului au avut astăzi, la Palatul Victoria, o întâlnire cu membrii celei de-a cincea misiuni economice anuale în România a Consiliului de Afaceri Americano – Român (AMRO). La reuniune au participat 12 dintre cele mai puternice companii americane care derulează investiţii în România sau care sunt interesate să investească în ţara noastră: Amgen, Archer Daniels Midland, Bell Helicopter, The Boeing Company, ExxonMobil, General Dynamics, Medtronic, Mega Company, MetLife, Oshkosh Defense, Pfizer, Smithfield, Timken.

Discuţiile s-au axat pe întărirea Parteneriatului Strategic cu SUA şi a colaborării excelente dintre cele două ţări în domeniul securităţii. Ambele părţi şi-au exprimat dorința de a imprima aceeași dinamică şi în ceea ce privește dimensiunea economică.

Șeful Executivului, Sorin Grindeanu, i-a asigurat pe oamenii de afaceri americani că România este un factor de stabilitate politică şi economică în regiune.  „Suntem foarte interesaţi de dezvoltarea componentei economice a Parteneriatului strategic dintre ţările noastre şi apreciem rolul pe care organizația dumneavoastră  îl joacă în promovarea României ca un mediu solid pentru dezvoltarea de noi investiţii din partea companiilor americane”, a declarat premierul. „Rolul meu este creez condiții pentru ca România să fie atractivă pentru investitori şi să sprijinim crearea de locuri de muncă. Tocmai, de aceea, îi încurajez pe miniştri ca la întâlnirile bilaterale pe care le vor avea cu investitorii americani să discute proiecte concrete şi benefice pentru economia românească”, a subliniat prim-ministrul Grindeanu.

De asemenea, prim-ministrul le-a transmis membrilor misiunii AMRO că autorităţile române vor continua să facă paşi concreţi pentru simplificarea cadrului legal privind proiectele strategice în domenii-cheie, cum ar fi energia, apărarea şi transporturile.

La rândul său, președintele AMRO, Eric Stewart, a apreciat deschiderea autorităţilor române de a aprofunda colaborarea cu SUA, inclusiv în domeniul economic: „România are foarte multe avantaje strategice, cum ar fi calitatea şi pregătirea oamenilor, dar ceea ce remarc în mod special este primirea călduroasă de care se bucură mereu investitorii americani în ţara dumneavoastră. România este unul dintre prietenii noștri extraordinari pe care putem conta oricând”. 

În cadrul întâlnirii, reprezentanţii companiilor au prezentat guvernului un document intitulat „Calea spre prosperitate” („Roadmap to Prosperity”) care conține cinci recomandări pentru întărirea relațiilor economice dintre România şi SUA: continuarea îmbunătățirii mediului de afaceri din România, un dialog la nivel înalt între cele două guverne pe teme economice, aprofundarea cooperării pentru dezvoltarea capacității strategice de securitate, inclusiv în domeniul energiei, sprijinirea sistemului de educaţie şi sănătate pentru consolidarea competitivităţii economice, precum şi sprijin pentru companiile românești care îşi doresc să investească în SUA. Documentul a fost transmis şi președintelui SUA, Donald Trump, şi administraţiei americane.

Totodată, investitorii americani şi-au exprimat intenția de a-şi dezvolta afacerile în România şi de a lansa noi investiţii în domenii precum sănătatea, cercetarea şi dezvoltarea, asigurări, construcţii, apărare, energie şi finanțe.

Discuții aplicate vor continua zilele acestea în cadrul întâlnirilor dintre miniştri şi reprezentanţii companiilor americane pe domenii de interes.

comments

comments