Muzeul Bucovinei Suceava invită doamnele și domnișoarele, pe data de 8 Martie, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, să viziteze gratuit expozițiile temporare Minoritatea Germană din România şi Expo Art Foto Retrospectivă Ștefan Toth AFIAP, aflate la Muzeul de Istorie, strada Ștefan cel Mare nr.33.
Expoziția „Minoritatea germană din România, Trecut și prezent în Europa unită” este realizată de către Forumul Democrat al Germanilor din România, aflat sub conducerea dr. Paul-Jürgen Porr, de la Ministerul Federal al Afacerilor Externe și Ambasada Republicii Federale Germania la București. Expoziția, care este însoțită și de o prezentare de carte, acoperă o perioadă istorică de mai bine de 850 de ani, o varietate de spații geografice și este inițiată de deputatul minorității germane în parlamentul României, prof. Ovidiu Ganț. Conceptul și textele (30 de panouri) au fost realizate de Andreea Haidu, manager cultural din Brașov și Frank-Thomas Ziegler, istoric de artă din Sibiu.
Expoziția cunoscutului artist fotograf orădean Ștefan Tóth AFIAP constă din 45 de fotografii alb-negru și color, de mari dimensiuni, din expoziția reprezentativă vernisată anul trecut în Muzeul Cetății și Orașușui Oradea, cu ocazia aniversării a 65 de ani de viață a artistului. Publicul vizitator va putea descoperi printre fotografiile expuse, realizate timp de 50 de ani, de la primele fotografii realizate în parcul Cișmigiu din București în anul 1968 cu aparatul de fotografiat analog, până la ultimele fotografii digitale realizate în anul 2015 la Budapesta. În cadru expoziției sunt prezentate și fotografii care fac parte din anumite cicluri cum ar fi: ”Moartea unui Cimitir” inspirat din strămutarea Cimitirului ”Olosig” din Oradea, sau cele realizate în urma celor 8 deplasări ale artistului fotograf efectuat în China, Japonia și Coreea de Sud. O serie de fotografii au fost realizate și cu ocazia unor deplasări de creație efectuate în diferite țări ale Europei. Artistul fotograf afirmă că ”cele mai apropiate subiecte sufletului meu sunt imaginii realizate într-o fracțiune de secundă, care au devenit o poveste vizuală deosebită care comunică cu privitorul. Deplasările mele efectuate în China și în mod special în Tibet mi-a oferit posibilitatea realizării unor fotografii cu totul deosebite, în care lumina joacă un rol important în compoziția fotografiei, care este cu totul altfel decât în Europa…”.
Leave a Reply