Valoarea debitului fluviului Dunărea, pe sectorul aflat la intrarea în România, va fi în creștere în această săptămână, ajungând la 6.900 mc/s, peste mediile multianuale ale lunilor februarie și martie, arată prognoza Institutul Național de Hidrologie și Gospodărie a Apelor (INHGA), publicată pe propria pagină de Internet.
Potrivit hidrologilor, până pe data de 5 martie, ora 7:00, în aval de Porțile de Fier, nivelurile vor fi în general în creștere, cu excepția primelor două zile ale intervalului când vor fi în scădere ușoară pe sectorul Călărași — Tulcea.
Debitul fluviului la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în creștere până la valoarea de 6.900 mc/s, situându-se sub mediile multianuale ale lunilor februarie (5.300 mc/s), respectiv martie (6.700 mc/s), mai puțin în ultimei zile a lunii februarie și a ultimelor două zile ale intervalului de prognoză.
În ceea ce privește situația pe râuri, prognoza de specialitate relevă faptul că, în intervalul 27 februarie, ora 7:00 — 5 martie, ora 7:00, debitele medii zilnice vor fi, în general, în scădere, cu excepția primelor două zile ale intervalului de prognoză când vor fi în creștere ca efect combinat al cedării apei din stratul de zăpadă, diminuării formațiunilor de gheață și propagării pe cursurile inferioare ale râurilor mari din țară.
Totodată, spre jumătatea intervalului sunt posibile creșteri de niveluri și debite pe unele sectoare de râu din zonele de deal și munte ca urmare a precipitațiilor lichide prognozate și cedării apei din stratul de zăpadă.
Conform INHGA, formațiunile de gheață de pe râuri vor fi în diminuare, restrângere și eliminare, fenomene ce pot determina în evoluția lor variații și creșteri artificiale de niveluri pe unele cursuri, îndeosebi din bazinele Siretului și Prutului, din cauza dislocării podurilor de gheață.
AGERPRES
Leave a Reply