Prins în clești de dărnicia sa față de anumite categorii de populație, guvernul PSD se vede obligat să taie investițiile publice. În acest an vor fi alocați cei mai puțin bani de la buget pentru investiții publice față de ultima perioadă, potrivit Zf.ro și calculelor Digi24.ro.
Bugetul pe 2017 vizează investiţii totale în 2017 de 34,4 de miliarde de lei, echivalent a 4,2% din PIB, însă mare parte din aceşti bani ar urma să vină din fonduri europene, ceea ce face ca investiţiile din buget (cheltuielile de capital), singurele care pot fi anticipate într-o mai mare măsură, să ajungă să fie anul acesta unele dintre cele mai mici – dacă nu cele mai mici – din ultimii 12 ani, potrivit Zf.ro.
Aparent, sumele dedicate investițiilor vor fi mai mari în 2017 decât anul trecut. Potrivit Raportului privind situaţia macroeconomică pe 2017 şi proiecţia acesteia pe anii 2018-2020 – document explicativ care însoţeşte bugetele anuale, cheltuielile cu investițiile vor fi în acest an de 4,2% din PIB, față de 3,9% execuție preliminată anul trecut. Deci, un progres în 2017. Capcana stă însă în faptul că se compară estimări optimiste pentru acest an cu realizările slabe de anul trecut. Care este exact situația?
Pentru 2017 grosul investițiilor publice se prevede să vină din cheltuieli de capital de la buget (2,47% din PIB) și din fonduri europene (1,56% din PIB). Cele două categorii fac împreună 4,03% din PIB (4,2% din PIB fiind totalul investițiilor publice). Anul trecut însă ponderea cheltuielilor de capital în PIB a fost de 2,57%, potrivit bugetului inițial, nerectificat. S-au adăugat alocările din fonduri UE, capitol la care guvernul Cioloș nu a strălucit. Inițial, s-au prevăzut pentru 2016 intrări de fonduri UE de 13,5 miliarde lei, adică 1,7% din PIB. Dacă ar fi fost atins acest procentaj, investițiile publice ar fi fost de cel puțin 4,27% din PIB, nivel superior celui din acest an. În realitate au intrat doar 4,4 miliarde lei, respectiv 0,6% din PIB. În final a rezultat o pondere de 3,9% din PIB, nivel al execuției preliminate la care se compară acum Guvernul pentru a sugera că se înregistrează progrese față de 2016.
Riscul este însă ca și în 2017 absorbția fondurilor UE să înregistreze același eșec ca și anul trecut. Investițiile ar putea coborâ mult sub nivelul planificat de Guvern, la 4,2% din PIB.
Digi24.ro a relatat marți că guvernul PSD a scos de pe lista de priorități pentru acest an atât autostrada Comarnic-Brașov, cât și autostrada Tg.Mureș-Iași.
Leave a Reply