full screen background image

Statul a împrumutat 483,2 milioane lei pe un an de la bănci

Ministerul Finanţelor a vândut luni certificate de trezorerie în valoare de 483,2 milioane lei (107,3 milioane euro), scadente la 10 ianuarie 2018, la prima licitaţie pentru o astfel de scadenţă din 2017, sub suma programată de 500 milioane de lei, în condiţiile în care randamentul mediu anual a urcat la 0,98%, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Cererea celor nouă bănci participante s-a ridicat la 599 milioane lei, cu 20% peste suma programată de Finanţe.

Certificatele de trezorerie nu au dobândă, randamentul fiind calculat ca diferenţă între preţul de vânzare, mai mic decât valoarea nominală, şi valoarea pe care statul o va plăti la scadenţă, care este chiar valoarea nominală.

Randamentul mediu ponderat la licitaţia de luni a fost de 0,98%.

În 24 noiembrie 2016, la ultima licitaţie reuşită de certificate pe un an, dobânda medie primită de bănci a fost de 0,84% pe an, peste cea din octombrie, de 0,6%.

În 22 decembrie, Ministerul Finanţelor a respins toate ofertele băncilor la licitaţia de certificate de trezorerie scadente în 20 decembrie 2017, în condiţiile în care oferta băncilor a fost foarte slabă, iar dobânzile solicitate au fost considerate prea mari..

Ministerul Finanţelor şi-a propus pentru ianuarie 2017 să împrumute de pe piaţa internă 3,415 miliarde lei, din care 1 miliard de lei prin certificate de trezorerie, iar 2,1 miliarde lei prin emisiuni de obligaţiuni, la care s-ar putea adăuga 315 milioane de lei prin licitaţii suplimentare.

Valoarea este cu 25% sub nivelul celei anunţate pentru ianuarie 2016.

Valoarea împrumuturilor pentru întregul an 2017 va fi cunoscută abia după ce noul guvern realizează proiectul de buget şi anunţă ţinta de deficit bugetar.

Programul de guvernare al PSD, anunţat în campania electorală, prevedea un deficit bugetar de 2,7% din produsul intern brut (PIB) pentru 2017, însă în programul prezentat săptămâna trecută în Parlament era menţionată doar respectarea limitei de deficit prevăzute de tratatele UE, de 3% din PIB.

comments

comments




Leave a Reply

avatar