UPDATE – Plenul Camerei Deputaţilor în care urma să fie votată cererea DNA de urmărire penală a fostului ministru PSD Eugen Bejinariu a fost suspendat, luni, din lipsă de cvorum, după ce şi săptămâna trecută şedinţa nu s-a putut desfăşura tot din lipsă de cvorum.
Lista de şprezenţă a fost semnată de 70 de deputaţi, iar în sală s-au aflat doar 63 de parlamentari. Oricum, pentru ca şedinţa să se poată desfăşura era necesară prezenţa a cel puţin 177 de deputaţi.
Nici în urmă cu o săptămână plenul convocat pentru dezbaterea şi votul la cererea DNA nu s-a putut reuni, tot din lipsă de cvorum, atunci fiind prezenţi 130 de parlamentari.
Liderii PSD au spus că îi vor cere între timp demisia lui Bejinariu din Parlament, însă el nu a dat curs solicitării.
Comisia Juridică din Camera Deputaţilor a adoptat un raport pozitiv pentru cererea DNA de începere a urmăririi penale a deputatului PSD Eugen Bejinariu.
Plenul Camerei Deputaţilor este convocat luni, la ora 16.00, pentru a vota cererea DNA de urmărire penală a fostului ministru PSD Eugen Bejinariu, după ce, săptămâna trecută, plenul nu s-a reunit din lipsă de cvorum. Liderii PSD au spus că îi vor cere între timp demisia lui Bejinariu din Parlament, însă el nu a dat curs solicitării.
Eugen Bejinariu este al 34-lea parlamentar în cazul căruia DNA sau DIICOT formulează cereri.
Şedinţa de plen în care trebuia să se voteze cererea DNA pe numele deputatului PSD Eugen Bejinariu a fost suspendată în urmă cu o săptămână din lipsă de cvorum, preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, anunţând că în sală sunt prezenţi doar 130 de deputaţi, din minimul necesar de 177.
Miercuri, Florin Iordache a anunţat că a convocat din nou această şedinţă. “Deputaţii PSD, şi în comisie, au votat pentru. Din punctul nostru de vedere nu Parlamentul este cel care face justiţie şi nu noi hotărâm vinovăţii sau nevinovăţii, de aceea am şi convocat şi săptămâna viitoare o nouă reuniune a plenului. Din păcate, luni, nu au fost decât 130 de colegi şi trebuiau să fie minimum 177. Mai facem o încercare săptămâna viitoare, după care, din păcate, actualul Parlament nu mai lucrează şi va veni viitorul Parlament, dar rapoprtul comisiei juridice în care noi am cerut şi am aprobat începerea urmăririi penale va rămâne”, as spus Iordache.
Între timp, secretarul general al PSD, Marian Neacşu, a spus că social-democraţii îi vor solicita lui Eugen Bejinariu să demisioneze din Parlament, inclusiv în cazul în care va fi reales pentru un nou mandat 11 decembrie.
„Sperăm că luni o să fim mai mulţi decât am fost astăzi, iar până luni, în mod ferm, îi solicităm colegului nostru să-şi depună demisia. Am avut o discuţie cu domnia sa, până în acest moment nu este convins că este un gest bun pentru domnia sa să îşi depună demisia. Eu cred că este o datorie faţă de partid să facă acest lucru şi o să îi cerem în continuare să demisioneze”, a afirmat secretarul general al PSD, Marian Neacşu.
Comisia Juridică din Camera Deputaţilor a adoptat, luni, un raport pozitiv pentru cererea DNA de începere a urmăririi penale a deputatului PSD Eugen Bejinariu, raportul urmând să primească vot final în plenul Camerei Deputaţilor programat la ora 16.00.
Procurorii DNA vor să îl pună sub acuzare pe Eugen Bejinariu pentru că, în perioada în care a fost ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, încălcând dispoziţiile privind achiziţiile publice, a iniţiat şi a susţinut proiectele hotărârilor de guvern nr. 1473 din 11 decembrie 2003 şi nr. 470 din 1 aprilie 2004, prin care s-a aprobat încheierea, între Guvern şi Fujitsu Siemens Computers GmbH, a unui contract comercial de închiriere de licenţe referitor la produsele Microsoft, invocându-se, în mod nereal, calitatea companiei de unic distribuitor pentru aceste produse, în scopul favorizării acesteia prin evitarea organizării unei licitaţii publice.
Eugen Bejinariu mai este suspectat că a iniţiat şi susţinut proiectul Hotărârii de Guvern nr. 1778 din 21 octombrie 2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licenţe încheiat la data de 15 aprilie 2004 între Guvern şi Fujitsu Siemens Computers GmbH şi pentru produsele educaţionale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat. Procurorii susţin că Bejinariu a semnat contractul comercial de închiriere licenţe Microsoft din 15 aprilie 2004 şi actul adiţional la acesta, cunoscând că nu era justificată achiziţia din sursă unică.
Prejudiciul produs statului prin aceste contracte care au avut la bază hotărâri de Guvern a fost estimat de procurorii DNA la 66.965.343 de dolari, sumă care a reprezentat un folos patrimonial necuvenit pentru compania Fujitsu Siemens Computers GmbH.
Leave a Reply