Patru foşti judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție au fost achitaţi de colegii lor. Gabriela Bîrsan, Anton Pandrea, Simona Corbu şi Iuliana Puşoiu au fost acuzaţi de procurorii anticorupţie că au primit mită bijuterii şi excursii, pentru a da soluţii favorabile unor oameni de afaceri cu probleme în justiţie
Decizia luată astăzi în cazul celor patru magistrați nu este definitivă.
Procurorii au acuzat-o pe Gabriela Bîrsan, judecător la instanţa supremă şi fost preşedinte al uneia dintre secţiile Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de abuz în serviciu, luare de mită și trafic de influență. Mai exact, Gabriela Bîrsan, dar și una dintre fostele sale subordonate – fostul judecător Iuliana Pușoiu – ar fi luat în mai multe rânduri sume de bani, bunuri (haine, poșete) sau excursii din partea unui om de afaceri pentru a da decizii favorabile în dosarele pe care una dintre societățile acestui om de afaceri le avea pe rolul instanței supreme. Relația era intermediată, susțin procurorii DNA, de doi avocați, puși și ei sub acuzare în acest caz.
De asemenea, doi judecători de la instanța supremă au fost acuzați în acest caz de favorizarea infractorului, respectiv fostul președinte al secției penale, Anton Pandrea, cel care a emis autorizația de interceptare în acest caz și care ulterior le-a transmis celor două magistrate vizate de aceste autorizații de interceptare că sunt anchetate de DNA. Informația a ajuns la cele două colege prin intermediul Corinei Corbu, la vremea respectivă secretar în cadrul CSM.
Ancheta a fost demarată încă din anul 2011. La vremea respectivă, procurorii DNA chiar au făcut percheziții în locuința Gabriele Bîrsan, însă ulterior ancheta a fost cumva întârziată pentru că Gabriela Bîrsan, dar și soțul ei, Corneliu Bîrsan, la vremea respectivă judecător din partea României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, au invocat imunitatea de care se bucura acesta din urmă și, automat, și soția sa, potrivit prevederilor legislației europene, așa că toate probele strânse inițial au fost anulate, în urma unei decizii a CEDO.
La percheziţiile din toamna lui 2011, procurorii au ridicat mai multe bijuterii, dar şi obiecte vestimentare despre care bănuiau că le-ar fi primit Gabriela Bîrsan în schimbul hotărârilor emise în favoarea unui om de afaceri din Botoșani. CEDO a decis însă că toate bunurile trebuie returnate judecătoarei, pentru că se bucura de imunitatea soţului său.
Leave a Reply