full screen background image

Județul Suceava are doi cetățeni de onoare post-mortem: Iancu Flondor și Ion Nistor

Doi dintre militanții unirii Bucovinei cu Regatul României din 1918, Iancu Flondor și Ion Nistor, au fost declarați cetățeni de onoare post-mortem ai județului Suceava.

Consilierii județeni suceveni au organizat, de Ziua Bucovinei, o ședință festivă, în cadrul căreia au acordat titlurile de cetățeni de onoare celor doi unioniști.

O distincție a fost primită de IOANA MICLESCU, nepoata lui FLONDOR, urmând ca celălalt titlu să fie înaintat de directorul Muzeului Bucovinei, EMIL URSU, unui nepot din București al lui NISTOR.

Președintele Consiliului Județean, GHEORGHE FLUTUR, a detaliat evenimentele care au precedat unirea Bucovinei cu țara din anul 1918 și personalitatea celor 2 unioniști sărbătoriți.

La final a vorbit și IOANA MICLESCU, nepoata lui IANCU FLONDOR.

Iancu Flondor s-a născut pe 3 august 1865, la Storojineț, Imperiul Austro-Ungar şi a murit pe 19 octombrie 1924, la Cernăuți.

Ion I. Nistor (n. 4/17 august 1876, Bivolărie, Vicovu de Sus, districtul Rădăuți – d. 11 noiembrie 1962, București) a fost un istoric și militant unionist bucovinean, membru al comitetului de organizare a Adunării Naționale de la Cernăuți, care a hotărât unirea cu România, în cadrul căruia a redactat „Actul Unirii”.

comments

comments




Leave a Reply

avatar