Zi importantă pentru toţi creştinii ortodocşi. Începe Postul Crăciunului, primul post din anul bisericesc şi ultimul din cel calendaristic. Urmează 40 de zile de rugăciune şi, în tot acest timp, credincioşii evită mâncarea de origine animală. Postul se încheie pe 24 decembrie. Este considerat mai puţin aspru decât cel al Paştelui, pentru că sunt mai multe dezlegări la peşte, ulei şi vin.
Cele 40 de zile ne amintesc de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când a aşteptat să apară scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii cuvintele lui Dumnezeu. Prin acest post, creştinii se pregătesc să primească şi ei Cuvântul lui Dumnezeu, întrupat şi născut din Fecioara Maria.
Prin limitarea cantităţii de hrană şi a plăcerilor, credincioşii se împotrivesc păcatului şi-L introduc pe Dumnezeu în viaţa lor.
În Postul Crăciunului, timp de două zile pe săptămână, miercurea şi vinerea, credincioşii postesc până la ora 15:00-16:00, când mănâncă hrană uscată sau legume fierte şi nu se ating de untdelemn sau vin.
Biserica a rânduit să avem dezlegare la peşte în fiecare sâmbătă şi duminică, între 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului în Biserică) şi 20 decembrie (pomenirea Sfântului Ignaţie Teoforul).
În ziua de Ajun se mănâncă abia seara şi doar grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină şi poame.
Leave a Reply