full screen background image

Importurile de gaze s-au triplat

În prima jumătate a anului importurile de gaze s-au triplat. În conductele din România revine puternic gazul rusesc în timp ce companiile locale scad producţia.Totuşi, ar putea fi mai bine pentru România. Rezervele actuale ale țării noastre se vor epuiza în 14 ani dacă se păstrează consumul și producția medie din ultimii ani.

Anul trecut, luni întregi România nu a importat deloc gaze, însă acum producătorii interni încep din nou să fie puşi în dificultate de ruşi. Importurile ţării au crescut cu 231% în prima jumătate a anului, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Pe de-o parte procentul arată cât de insignifiante erau gazele de import anul trecut, pe de alta însă, arată că raportul se schimbă foarte repede.

În această lună gazele de import vor acapara 18% din consumul intern de gaze, estimează Transgaz. În aceeaşi lună a anului trecut importurile însemnau doar 0,04% din ce consuma România.

Noua deschidere către import nu pică deloc bine producătorilor interni. Mai ales că au de suportat şi o scădere a cotaţiilor la gaz precum şi o scădere de 6% a cererii interne. Totuşi divizia de gaze a OMV Petrom a vândut mai mult decât anul trecut dar a încasat mai puţini bani, iar Romgaz şi-a văzut profitul scăzând cu o cincime în prima jumătate a anului.

În timp ce importurile au mers înainte, producţia internă de gaze a scăzut cu 11,5% in primele şase luni. Dar există şi o parte plină a paharului -conservarea resurselor în vremuri cu gaze ieftine ar face ca zăcămintele să ajungă mai mult timp.

Proiectul Strategiei Energetice a României arată că rezervele actuale de gaze ale României se vor epuiza în doar 14 ani dacă se păstrează producţia şi consumul mediu din ultimii ani.

După această perioadă marile speranţe se pun în zăcămintele din Marea Neagră.

Deja Exxon Mobil şi Lukoil au făcut descoperiri importate acolo, unul dintre zăcăminte putând să acopere consumul României timp de trei ani de zile; şi totuşi specialiştii nu cred că Marea Neagră e o a doua Mare a Nordului. Mai există însă şi surprize – în urmă cu câteva luni Romgaz a făcut cea mai mare descoperire de gaze de pe uscat din ultimii 30 de ani în România.

Digi24.ro

comments

comments




Leave a Reply

avatar