full screen background image

Cultivatorii suceveni se aşteaptă la o recoltă bună de grâu

În judeţul Suceava, campania de recoltare a grâului şi secarei va demara în plin la începutul săptămânii viitoare.

Cel puţin aceasta este părerea directorului executiv al Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Suceava, Mircea Lazăr, potrivit căruia există toate premisele ca în arie să se intre încă de zilele acestea, cu excepţia cazului în care se vor înregistra precipitaţii bogate şi îndelungate.

De altfel, în 2016, datorită temperaturilor atmosferice ridicate, campania de recoltarea păioaselor demarează mai repede decât în anii anteriori, dar şi decât firescul pentru nordul ţării, caracterizat printru-un climat temperat moderat. Aşa se face că, deja, combinele au intrat în lanurile de orz şi orzoaică, 28% din totalul semănat fiind până acum treierat.

Au fost date gata 350 de hectare din suprafaţa de 1.235 de hectare, media adunată, până în prezent, fiind de 2.600 kg pe fiecare hectar, una comparabilă cu cea specifică zonei, deşi fermierii au avut emoţii din cauza vremii capricioase.

Mircea Lazăr opinează că aceleaşi rezultate relativ bune vor fi obţinute şi la grâu şi secară, pe cele circa 22.000 de hectare, media recoltei urmând a fi tot nivelul celei „consacrate”.

Şeful Direcţiei Judeţeană pentru Agricultură apreciază că, în condiţiile în care lanurile de grâu şi secară au scăpat neafectate de vijelii, grindină şi puhoaie în medie, pe un hectar, estimată este o cantitate de 3.000-3.200 kg, vârfuri de peste 5.000 kg pe hectar fiind aşteptată la marii fermieri, care practică o agricultură modernă.

comments

comments




Leave a Reply

avatar