full screen background image

Doi rădăuțeni vor pleca într-un traseu de 770 de km cu caiacul

În perioada 13 – 27 mai, doi rădăuțeni, Petrică Ciobanu și Adrian Lungoci vor pleca într-un traseu – maraton de caiac – canoe ce se va desfășura pe parcursul a 770 de kilometri parcurși în 14 zile.

Este o campanie de promovare a României pitorești, a frumuseții naturii din nordul Carpaților până la Marea Neagră.

Acest eveniment iși propune să surprindă în imagini natura impresionantă și să atragă atenția asupra amenințărilor care sunt tot mai multe: incapacitatea autorităților în gestionarea defrișărilor ilegale, distrugera râurilor mici și odată cu ele distrugerea florei și a faunei asociate cu ele, prin construcția microhidrocentralelor, poluarea pământului și a apelor datorate mineritului excesiv și prost gestionat, pericolul pe care îl reprezintă pentru apele subterane exploatarea gazelor de șist și nu în ultimul rând pericolul pe care îl reprezintă exploatarea aurului cu cianuri.

Este prima inițiativă de acest gen din țară, spectaculoasă prin durata, complexitatea și mai ales prin frumusețea traseului.

O parte din el, din amonte de Cârlibaba și până la Galați se va desfășura pe vechiul traseu al plutașilor, înaintașii noștri care transportau lemn din nordul Bucovinei spre Bacău și Galați și de acolo plecau în corăbii spre Imperiul Otoman, in perioada 1200- 1930.

Aceasta va fi o tură maraton împărțită în maimulte etape.

Prima etapă va avea o durată de 4 zile: 125 km de la izvoarele râului Bistrița până la Poiana teiului, în condiții de munte cu un grad de dificultate ww1 – ww3.

Apoi 145 km pe lacurile antropice și rezervații naturale: Izvorul Muntelui, Pangrati, Vaduri, Bâtca Doamnei, Gârleni, Lilieici și Gherăiești pe cursul inferior al Bistriței până la vărsarea sa în Râul Siret.

Cea de a doua etapă va avea o durată de trei zile în care se vor parcurge 200 km pe cursul Râului Siret până la confluența cu Dunărea, cu Lacurile de acumulare Galbeni, Răcăciuni, Berești, Călimănești și Movileni.

Cea de a treia etapă va avea o durată de două zile în care vor parcurge 150 km pe Dunăre de la Galați până la Tulcea, iar a patra etapă va avea o durată de patru zile pentru care temerarii au în vedere parcurgerea a 150 km în rezervația Biosferei Delta Dunării și Marea Neagră pe brațul Sfântu Gheorghe, Lacul Razim până șa Gura Portiței.

Pe data de 14 mai, de Ziua Prietenii Apelor, vor desfășura o serie de activități la care se vor alătura și prieteni din alte zone ale țării.

Sâmbătă, 14 mai, va fi concursul de caiac – canoe “Hoinari pem firul apelor”, competiție de caiac pe o porțiune de 15 km pe Valea Bistriței.

O parte dintre participanți vor face o plimbare cu bărcile de rafting, iar tura pe apă se va încheia cu premierea participanților care la final vor fi premiați cu medalii și un trofeu special.

Seara, își vor reface forțele la uhn picnic câmpenesc, răgaz în care își vor reface forțele discutând cu invitații și presa despre dragostea de natură, problemele de mediu și responsabilitate socială.

Doina CRAIU

Radio VIVA FM Rădăuţi

comments

comments
Leave a Reply

avatar