full screen background image

China Energy a cumpărat Rompetrol

Tranzacţie-uriaşă pe piaţa românească. O companie chineză a cumpărat Rompetrol, după ce a încheiat un acord cu societatea de stat kazahă KazMunayGas, informează B1 TV. Chinezii vor plăti 680 milioane dolari pentru 51% din acțiunile fostului Rompetrol Group. Acordul vine la aproape cinci luni după un memorandum de înțelegere semnat la Beijing de cele două companii. Chinezii au preluat astfel controlul şi asupra rafinăriei Petromidia.
China Energy Company Limited va plăti 680 de milioane de dolari pentru jumătate plus unu din acțiunile fostului Rompetrol Group. Totodată, chinezii s-au angajat să investească peste trei miliarde de dolari în următorii cinci ani în concernul care i-a aparţinut lui Dinu Patriciu.
“Cele două părți își vor integra resursele pentru o explorare comună a piețelor internaționale de petrol și gaze. Ele vor face, de asemenea, investiții strategice în sectorul energetic prin intermediul KMGI Group și vor pune bazele unui fond de investiții și dezvoltare în energie, vor achiziționa mai multe benzinării la nivel global. Cel puțin 3 miliarde de dolari vor fi investite în proiecte în linie cu țintele strategice ale companiei. KMGI va continua să primească suport din partea Guvernului kazah și a KazMunayGas”, se arată într-un comunicat.
În 2007, Dinu Patriciu le vindea Rompetrol kazahilor de la KazMunayGas pentru trei miliarde de euro.

comments

comments
Leave a Reply

avatar