Președintele Klaus Iohannis continuă miercuri consultările cu partidele și formațiunile parlamentare pe tema legilor securității naționale.
La finalul acestor consultări, șeful statului va susține o declarație de presă.
Miercuri, la Cotroceni sunt așteptați reprezentanții UNPR — de la ora 10,00, cei ai ALDE — de la ora 11,00 și cei ai grupului parlamentar al minorităților — de la ora 12,00.
Consultările președintelui Iohannis cu formațiunile politice pe tema legilor securității naționale au început marți. Șeful statului a avut deja discuții cu reprezentanții PSD, PNL și cei ai UDMR.
*** După consultări, președintele social-democraților, Liviu Dragnea, a declarat că PSD este dispus să participe la procesul de elaborare a pachetului de acte normative care cuprinde Legea antiterorism, Legea privind cartelele pre-pay și Legea privind securitatea cibernetică, astfel încât acesta să poată fi adoptat în actuala sesiune parlamentară.
“Domnul președinte ne-a transmis că primul-ministru l-a informat că aceste trei proiecte de lege sunt în lucru la Guvern, urmând să le transmită la Parlament, unde să intre în dezbatere. Noi i-am spus președintelui, îi spunem și premierului, (…) că vrem să fim proactivi, așa încât doi colegi de-ai noștri sunt dispuși să participe efectiv și la procesul de elaborare pe care Guvernul îl desfășoară acum pentru aceste legi, pentru a câștiga timp. Poate reușim în această sesiune să adoptăm aceste trei legi importante”, a afirmat Liviu Dragnea.
El a precizat că social-democrații Georgian Pop și Sorin Grindeanu sunt pregătiți să sprijine Guvernul în elaborarea celor trei proiecte de lege.
Liderul PSD a pledat pentru constituirea unui grup de lucru din care să facă parte câte doi membri din partea fiecărui partid, dar și reprezentanți ai serviciilor secrete, ai Guvernului, ai MApN, ai Președinției și ai tuturor instituțiilor care cunosc acest domeniu.
*** Și PNL a agreat ideea participării la comisia de lucru care va fi înființată în Parlament pentru o nouă legislație în materie de securitate națională.
“Concluzia cea mai importantă la care am ajuns la discuția și la consultările pe care tocmai le-am terminat cu dl președinte este aceea că e nevoie de actualizarea legislației, că această actualizare și ajustare nu poate fi făcută la inițiativa unui singur grup parlamentar, am mai avut un eșec. (…) De fiecare dată când această decizie de modificare legislativă importantă este asumată exclusiv de către un partid politic, rezultatul este eșec în promovarea legislației, de aceea delegația PNL a agreat să participăm alături de reprezentanții celorlalte partide în comisia care va genera noua legislație. Ne dorim un echilibru între respectarea vieții private, a drepturilor și libertăților cetățenilor din România și nevoia de securitate a statului român și a fiecărui cetățean din România”, a spus copreședintele PNL Alina Gorghiu, după consultările liberalilor cu președintele Klaus Iohannis.
Ea a arătat că Executivul va veni cu o inițiativă legislativă în luna mai în ceea ce privește domeniul antitero, cartelele pre-pay și cyber security.
“Legislația este împărțită în opinia noastră în două categorii — o legislație care este în curs de elaborare la nivelul Guvernului, care va veni ca inițiativă în Parlament undeva la mijlocul lunii mai, este preconizat acest termen, pe antitero, pre-pay și cyber security și partea a doua (…), care nu e atât de urgentă, dar care va fi subiectul comisiei speciale la nivel parlamentar care să elaboreze toate aceste legi”, a arătat Gorghiu.
În schimb, liberalii susțin că partidele nu ar trebui să participe la elaborarea legislației în domeniul securității naționale, arătând că aceasta trebuie realizată de Guvern, iar discuțiile să aibă loc în Parlament.
De asemenea, PNL susține crearea unei singure comisii parlamentare cu privire la controlul asupra serviciilor de informații.
*** Liderul UDMR, Kelemen Hunor, s-a pronunțat pentru o “regândire” a controlului asupra serviciilor secrete, precizând că este nevoie de un control “real” și că există în acest moment servicii asupra cărora nu există niciun control.
“Controlul civil, controlul parlamentar trebuie să fie real și nu trebuie să existe niciun domeniu, nici la MApN, nici la MAI, nici la DIICOT sau la DNA, unde există tehnică, unde se face muncă informativă, fără să aibă un control parlamentar. În acest moment, doar SRI și SIE se află sub un control parlamentar. Cât de bun e acest control se poate discuta dacă este un control real sau nu. Aceste legi au fost date acum foarte mulți ani, situația e mult depășită și trebuie găsită soluția prin care tot ce înseamnă servicii de informații și muncă informativă să fie sub control civil, sub control real parlamentar”, a afirmat Kelemen Hunor.
În opinia sa, este nevoie de un control real, el arătând că în acest moment controlul parlamentar asupra SRI și SIE este unul “mai mult formal”.
Referindu-se la cartelele pre-pay, Kelemen Hunor a spus că UDMR va susține rezolvarea acestei probleme, cu condiția să se găsească o soluție care să însemne protejarea informațiilor personale.
AGERPRES