Nu a trecut prea mult timp de când am trecut la ora de vară. Cea despre care spuneam că ne ajută să beneficiem de timp sporit petrecut pe lumină naturală, dar care ar putea cauza la început un disconfort, până la adaptarea organismului cu trezirea mai devreme.
Problema aceasta a somnului este chiar foarte importantă. Pentru toți și cu predilecție pentru cei mai mici. Mi se întâmplă în ultimii ani să întâlnesc, în calitate de profesor, copii inteligenți, dar care nu reușesc să ducă până la final o sarcină. Pentru că își pierd concentrarea pe drum, de zici că nu au avut-o niciodată. Care în lipsa concentrării nu reușesc să realizeze o sarcină ce la început li se păra banală. Care nu au o disciplină a muncii, pentru că nu au acasă un program disciplinat. Adică un program cu ore exacte, care să includă majoritatea activităților unei zile. Care se culcă într-o zi la 9 seara – așa cum este firesc, iar în altă zi sting lumina după ora 12 noaptea.
Programul acesta haotic al orelor de culcare afectează capacitatea celor mici de învățare mult mai mult decât vă imaginați!
Citeam un studiu pe această temă, realizat la University College London, care a ajuns la concluzia că acești copii au performanțe mult mai scăzute la citit, matematică și conștientizare spațială. Și că această dezordine a orelor de somn afectează mai ales fetele, în perioada copilăriei. Până aici, sunt total de acord, privind spre copiii noștri ce vin obosiți la școală. Mai afirmau, însă, aceste studii că s-a observat că programul haotic al orelor de culcare este caracteristic copiilor care provin din familiile dezorganizate, cu un “trecut dezavantajat din punct de vedere social”. Aici am, însă, câteva rezerve. Pentru că la noi se întâmplă ca cei care se culcă la ore diferite din seară sau noapte să fie de multe ori copii din familii cu un nivel ridicat de educație, cu părinți cu responsabilități mari la job, dar care nu vor să lase totul în seama unei bone. Adică acei părinți care, deși ajung târziu acasă, își doresc să le citească celor mici povestea înainte de culcare. Pentru că își doresc să joace un rol important în viața celui mic.
Din păcate, însă, nu le putem avea pe toate. Și bine ar fi ca binele pe care vrem să îl facem celui mic din familie să însemne și stabilirea unei rutine în ceea ce privește orele de somn. Pentru binele prezent și viitor. E de folos și consumarea în familie, înainte de ora de culcare, a unei doze de educaţie.