Comisia comună româno-rusă pentru problema Tezaurului României s-a întâlnit,la sfârșitul săptămânii trecute, la Sinaia, pentru prima dată după o pauză de 10 ani, şi a stabilit “dinamizarea” activităţii, precum şi o nouă rundă de discuţii, în a doua jumătate a anului viitor, la Moscova.
Reuniunea de la Sinaia, a reprezentat a IV-a sesiune a Comisiei comune româno-ruse pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relaţiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului României depus la Moscova în timpul Primului Război Mondial, fiind şi prima întâlnire după o pauză de 10 ani.
Aceasta s-a desfăşurat “într-o atmosferă deschisă şi constructivă, marcând un nou important pas în direcţia studierii problemelor care intră în competenţa Comisiei”, precizează Ministerul Afecerilor Externe.
Următoarea sesiune a Comisiei comune va avea loc la Moscova, în a doua parte a anului 2017.
Comisia este formată din istorici români şi ruşi, precum şi din specialişti în domeniul finanţelor, economiei, arhivelor, muzeologiei.
Aceasta a fost înfiinţată în 2004, prima reuniune având loc la Bucureşti, iar următoarele două, din 2005 şi 2006, la Moscova.