Catedrala Ortodoxă din Rădăuţi este un reper important pe harta turistică locală. Anul acesta, recondiţionarea picturii interioare a grandiosului edificiu se apropie de final, lucrările de fiind începute din anul 2005.
Pe data de 28 mai se vor împlini 55 de ani de la sfinţirea catedralei şi, până atunci, pictorul Mihai Moroşanu, cel care se ocupă de recondiţionarea icoanelor, spune că va reuşi să redea picturile la valoarea lor adevărată.
Lucrările de construcţie a Catedralei au durat timp de 34 ani (1927-1961).
La început acestea s-au desfăşurat cu mult entuziasm, cheltuielile fiind suportate nu atât de enoriaşi cât mai ales de Mitropolia Bucovinei care avea în proprietate daniile voievozilor organizate de Administraţia austriacă în aşa numitul Fond Religionar Bisericesc Greco-Oriental.
Mai târziu însă din diferite cauze ,din care cele mai mari au fost criza financiară-mondială(1930-1933) şi cel de-al doilea război mondial(1939-1945), aceste lucrări, fie au mers mai încet, fie au fost sistate ani întregi.
Cert este faptul că în 1940 , la izbucnirea războiului, Catedrala avea zidăria la roşu atât la corpul principal cât şi la turla principală pe care se montase Sfânta Cruce.
Până în anul 1948 lucrările s-au executat sub supravegherea şi cu subvenţiile Mitropoliei Bucovinei.
Din anul 1948, odată cu deposedarea de Fond şi desfiinţarea Mitropoliei Bucovinei de către statul comunist, aceste lucrări s-au desfăşurat sub supravegherea şi cu subvenţiile Mitropoliei Moldovei şi Sucevei.
Demnă de amintit este şi imensa jertfă a credincioşilor ortodocşi atât din Rădăuţi cât şi din alte localităţi ale Bucovinei istorice care au contribuit cu importante sume de bani şi muncă voluntară.
Doina CRAIU
Radio VIVA FM Rădăuţi