full screen background image

Şedinţă de îndată a Consilului Local Rădăuţi

clrad1     Consilierii locali rădăuţeni s-au întrunit în şedinţă de îndată joi, 10 martie.

Şedinţa a avut drept scop discutarea unui proiect de hotărâre privind aprobarea documentaţiei tehnico-economice şi a indicatorilor tehnico-economici pentru proiectul “Extindere şi mansardare corp D+E” al Spitalului Municipal Rădăuţi, pentru amenajarea secţiei de pediatrie şi a unui cabinet de consultaţii. Proiectul a fost votat în unanimitate de consilieri. Iniţiatorul său a fost  viceprimarul cu atribuţiuni de primar al municipiului Rădăuţi, Bogdan Loghin.

La capitolul diverse, consilierul Toader Ciobîcă a ridicat problema amenajării locului de joacă de la blocul ANL de lângă gară. Acesta nu a fost finalizat anul trecut, deși aparatele de joacă au fost finanțate prin sponsorizare de o firmă privată. S-a discutat privitor la faptul că, pentru a fi un loc de joacă modern și sigur pentru copii, trebuie sa fie amenajat cu suprafață cauciucată specială pentru astfel de locuri și nu cu pietriș, aşa cum este acum. Promisiunea făcută a fost că administrația va face o astfel de suprafață până în luna martie. Pentru că suntem deja în luna martie și costul materialului de protecție nu a fost prins în bugetul anului 2016, s-a luat din nou în discuție acest subiect, sperând că se va găsi o cale de a rezolva această problemă, în beneficiul copiilor care locuiesc în acea zonă.

A mai fost ridicată și problema reducerii impozitului la secțiunea spațiilor nerezidențiale ale persoanelor fizice. La sesizarea unui cetățean care reclamă că impozitul actual reprezintă o creștere prea mare, consilierii PNL au propus o reducere la 1%, în condițiile în care propunerea administrației a fost de 1,2% (maxmul din Codul Fiscal fiind de 1,3%). 1% e și valoarea impozitului pentru persoane juridice la spațiile rezidențiale.

Fără a fi informați că limita minimă permisă de Codul fiscal este de 0,2%, și la insistențele Serviciului Taxe și Impozite care afirmă că este oricum destul de mare reducerea la 1% și că o reducere mai mare ar produce dezechilibru în construcția bugetară pe 2016 (dezechilibrele ar perturba investițiile și dezvoltarea municipiului nostru), s-a votat 1% acceptând că este limita admisă de administrație. Consilierii au propus ca măcar pentru 2017 să aprobe un proiect de hotărâre cu un procent de impozitare mai aproape de posibilitatea de plată a cetățenilor, dar nu a fost acceptat și s-a stabilit ca, în ședința următoare, a Consiliului Local să fie din nou discutată această problemă.

Doina CRAIU

Radio VIVA FM Rădăuţi

comments

comments