full screen background image

Școala din Cartier Obor din Rădăuţi va fi finalizată în această lună

sco     Construirea unei școli în Rădăuți a fost solicitată, în anul 2006, de către Primăria Rădăuți, pentru a acoperi deficitul de săli de clasă din localitate.

În acest sens, Primăria Municipiului Rădăuți a întocmit un studiu de fezabilitate pentru realizarea acestei școli în cartierul Obor.

La sfârșitul anului 2006, investiția a fost demarată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, prin organizarea licitației de execuție, câștigată de SC Conprin SA.

În aprilie 2007, la solicitarea Primăriei Rădăuți și în baza unui protocol,  investiția a fost predată de ISJ Suceava Primăriei Rădăuți, deoarece, conform HG 300/2007, fondurile erau alocate autorității locale, respectiv Primăria Rădăuți.

Între anii 2007 -2010, societatea de construcții SC Conprin SA Dărmănești a realizat construcția cu fonduri de la bugetul de stat, aprobate prin hotărâri de guvern și alocate autorității locale.

Lucrările au fost oprite în anul 2010 din lipsă de fonduri.

În perioada 2007 – 2010, firma a realizat din proprie inițiativă lucrări suplimentare, fără ca acestea să fie solicitate de ISJ Suceava și Primăria Rădăuți,  peste limita fondurilor aprobate până în anul 2010, pentru a finaliza construcția.

Având lucrări executate și nedecontate, constructorul s-a adresat instanței, chemând în judecată ISJ Suceava și ulterior Primăria Rădăuți.

În anul 2012, constructorul a obținut hotărâre judecătorească definitivă privind plata datoriilor împotriva ISJ Suceava – în baza contractului inițial de lucrări încheiat de ISJ Suceava cu firma SC Conprin SA (înainte de a preda investiția la Primăria Rădăuți) și în baza Hotărârilor de Guvern prin care se menționa faptul că fondurile se alocau prin bugetul Ministerului Educației.

ISJ Suceava a făcut demersuri către instituțiile statului, Ministerul Educației, Ministerul Dezvoltării, Guvernul României, în vederea alocării fondurilor pentru plata sumei pusă în aplicare de către executorul judecătoresc pentru firma SC Conprin SA.

Suma plătită către SC Conprin SA este, la momentul actual, de 6.146.134 de lei, din care 3.835.356 de lei reprezintă plata datoriei, dobânzi datorate, cheltuieli de judecată și onorarii conform Hotărârii Judecătorești, sumă plătită de ISJ Suceava, şi
2.310.778 de lei, sumă plătită de Primăria Rădăuți.

Prin urmare, la sfârșitul anului 2015, ISJ Suceava a achitat suma pentru care a fost executat silit.

La momentul actual, clădirea este în proprietatea constructorului.

ISJ va inventaria lucrările conform sumei achitate.

Clădirea urmează a fi predată beneficiarului ei, Consiliul Local Rădăuți.

Deoarece în perioada 2010 – 2015 construcția a suferit o serie de degradări și distrugeri ale finisajelor și ale unor părți de lucrări executate, constructorul se află în etapă de remediere a acestora și de aducere a construcției la stadiul de predare.

Constructorul trebuie să finalizeze, inventarieze și să predea obiectivul până la data de 15 martie 2016.

Şcoala Gimnazială nr. 6 are zece săli de clasă, două săli de grădiniţă, sală de sport şi spaţii auxiliare, amplasate pe două niveluri.

comments

comments