Astăzi, 28 decembrie, la sediul Instituţiei Prefectului – judeţul Suceava a avut loc şedinţa Comisiei de Dialog Social, în cadrul căreia au fost analizate aspectele invocate de Asociaţia Forestierilor din România (ASFOR), Sucursala Suceava referitoare la problemele cu care se confruntă sectorul de exploatare şi industrializare a lemnului.
La întâlnire au participat membrii ASFOR, reprezentanţii Direcţiei Silvice Suceava, ai Gărzii Forestiere Suceava şi cei ai Instituţiei Prefectului.
Pe această cale, membrii ASFOR au dorit să tragă un semnal de alarmă asupra faptului că restricţionarea accesului la resursa de material lemnos a agenţilor economici care-şi desfăşoară activitatea în acest sector economic, alături de exploatarea ilegală, au implicaţii sociale şi economice cu efect negativ asupra comunităţilor locale dependente de această resursă.
Totodată, reprezentanţii ASFOR-Sucursala Suceava şi-au exprimat nemulţumirile legate de activitatea Regiei Naţionale a Pădurilor ROMSILVA-Direcţia Silvică Suceava, ce vizează nivelul ridicat al preţului de pornire la licitaţia de masă lemnoasă, forma de licitaţie (oferta în plic închis), precum şi de dubla calitate a Direcţiei Silvice Suceava, atât de administrator, cât şi de agent de exploatare a masei lemnoase. În ceea ce priveşte valorificarea masei lemnoase, reprezentanţii Direcţiei Silvice Suceava au subliniat faptul că aceasta s-a făcut în conformitate cu respectarea prevederile HG 924/2015.
Membrii ASFOR-Sucursala Suceava au depus un memoriu, în care au fost prezentate pe larg toate aceste probleme, în vederea transmiterii către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.