Înfiinţarea noii structuri însărcinate cu structurarea unui cât mai eficient proces de consultare publică şi dialog civic nu se poate face fără consultarea grupurilor din societatea civilă respectiv a cetăţenilor. Supunem astăzi consultării publice proiectul Hotărârii de Guvern (HG) pentru înfiinţarea şi stabilirea atribuţiilor noului Minister pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, organ de specialitate al administraţiei centrale a cărui apariţie este legată de prioritatea Primului Ministru, Dacian Cioloş de a deschide sistemul public cât mai mult dialogului şi consultării cu societatea civilă şi cetăţenii în general.
Odata depăşită această etapă de creare, practic, de la zero, a unei instituţii publice, în cadrul de reglementare specific, activitatea noastră se va referi, printre altele, la: transparenţa documentelor propuse/discutate în şedinţele de Guvern, realizarea, de către fiecare Ministru/Secretari de Stat, a unor rapoarte de transparenţă după întâlnirile cu grupurile de interese, angajarea personalului contractual în acest Minister pe un model de criterii de performanţă – reprezentând studiu pilot pentru un proces similar în alte autorităţi publice, acest ultim obiectiv cu riscul prelungirii etapei organizatorice până la care Ministerul va fi funcţional.
Avem un singur an la dispoziţie şi ne propunem să nu îl irosim. Obiectivele noastre ţin totuşi cont de durata limitată a mandatului şi solicităm opiniei publice ca în sugestiile formulate, să ţină cont de acest aspect.
Deşi Bugetul pe 2016 aşteaptă cu nerăbdare informaţii despre acest Minister, considerăm vitală consultarea cu societatea civilă căreia sperăm ca activitatea Ministerului să îi folosească cât mai mult. Comentarii privind documentul se pot trimite pe pagina de facebook (https://www.facebook.com/mcpdc/) a instituţiei dar şi prin email la secretariat.mcpdc@gov.ro, până vineri 27 noiembrie ac. În paralel, Ministrul Violeta Alexandru va iniţia o serie de discuţii cu reprezentanţi ai mass media, ai grupurilor informale de cetăţeni, ai societăţii civile dispunând de reţele şi structuri de reprezentare în ţară, pentru a putea prelua cât ai multe opinii (inclusiv critice) despre crearea şi mandatul acestei structuri.