full screen background image

Magazinele, restaurantele și băncile de la parterul blocurilor cu risc seismic trebuie să-și găsească altă locație

magres     Parlamentarii le interzic patronilor de magazine și restaurante, dar și băncilor să-și continue activitatea la parterul blocurilor sau spațiilor comerciale care prezintă risc seismic. Astfel, parlamentarii vor să îi oblige pe proprietarii apartamentelor să își consolideze blocurile, dar lovesc puternic în comercianți.

Legea în cauză, consultată de profit.ro, a trecut atât de Senat, cât și de Camera Deputaților, ca for decizional, și mai trebuie acum, în perioada imediată, doar să fie promulgată de președinte pentru a deveni aplicabilă. Viitoarea lege, avizată favorabil inclusiv de Guvern, interzice activitățile permanente și/sau temporare în spațiile publice cu altă destinație decât cea de locuință din imobilele cu risc seismic.

Legea face trimitere la: săli de spectacol, de expoziții, de lectură, spații pentru comerț, structuri turistice de cazare și alimentație publică și prestări de servicii, asistență socială și medicală, administrație publică și altele asemenea, indiferent dacă aceste spații sunt rezultatul concepției inițiale a construcției ori al unor amenajări ulterioare.

Astfel, spațiile cu alt scop decât cel de locuință în care nu vor mai putea fi desfășurate acțiuni cu public sunt cele pentru comerț, turism, alimentație publică, prestări de servicii, asistență socială și medicală, administrație publică, precum și săli de spectacol, de expoziții, de lectură.

Regula ar urma să fie aplicată pentru toate clădirile care au minimum 3 etaje, construite înainte de 1978, pentru care sunt redactate rapoarte de expertiză privind riscul seismic.

comments

comments