Premiul Nobel pentru Fizică va fi împărțit anul acesta de un japonez și un canadian. Și anul trecut premiul Nobel la fizică a fost câștigat de trei cercetători de origine japoneză.
Premiul Nobel la fizică revine anul acesta japonezului Takaaki Kajita și canadianului Arthur B. McDonald pentru cercetări în domeniul fizicii cuantice. Este vorba despre descoperirea oscialațiilor neutrinului, care demonstrează că aceste particule au masă. Neutrinul este o particulă neutră din punct de vedere electric, extrem de ușoară. Ea nu este influențată de forțele electromagnetice.
Existența acestei particule a fost postulată de fizicianul Wolfgang Pauli în 1930. El a postulat în 1930 necesitatea existenței unei particule pentru a reda unele caracteristici observate la dezintegrarea beta a neutronilor, care puneau sub semnul întrebării legile de conservarea energiei și momentului cinetic. La Congresul Solvay din 1933 Pauli a susținut că aceasta se explică prin faptul că nucleul radioactiv ar emite în același timp cu electronul și o altă particulă care, la sugestia lui Enrico Fermi, a obținut numele de neutrino, ceea ce în italiană înseamnă „micul neutron”.
Fizicienii Takaaki Kajita (56 de ani) și Arthur B. McDonald (72 de ani) au făcut experimente care demonstrează că neutrinii își schimbă identitatea, ceea ce înseamnă că au masă. Descoperirea ne ajută să înțelegem secretele funcționării materiei și se poate dovedi crucială în modul în care privim universul. După fotoni, particulele luminii, neutrinii sunt cei mai numeroși în cosmos, iar Pământul este „bombardat” constant de aceștia. Mulți neutrini iau naștere din reacțiile dintre radiațiile cosmice și atmosfera Pământului. Mii de miliarde de neutrini trec prin corpul nostru în fiecare secundă, aproape nimic neputând să-i oprească, arată Comitetul Nobel de la Stockholm în comunicatul în care își motivează alegerea făcută.