În această seară, în jurul orei 20, va începe mutarea Unităţii de Primiri Urgenţe, în partea din spate a Spitalului Judeţean.
Măsura este necesară pentru a permite muncitorilor să lucreze la modernizarea unităţii.
Astfel, ambulanţele şi maşinile particulare cu urgenţe vor ajunge în zona secţiei de Balneo – fiziologie.
Acolo, a fost montat un modul de triere şi s-au amenajat spaţii de aşteptare.
Mai multe detalii ne dă directorul medical al Spitalului Judeţean Suceava, dr. Tiberius Brădăţan.
Pe timpul lucrărilor de modernizare, unele tratamente şi controale se vor face direct pe secţii.
Este vorba de urgenţele obstretico-ginecolocice şi cele stomatologice.
De asemenea, investigaţiile radiologice se vor face la etajul 1.
Responsabilii Spitalului îi roagă pe eventualii pacienţi care vor sosi la UPU să aibă răbdare, deoarece timpul de aşteptare va creşte cu aproximativ jumătate de oră.
În acest moment, timpul de aşteptare poate ajunge şi până la două ore, exceptând urgenţele de cod roşu.
Noul circuit al Unităţii de Primiri Urgenţe Suceava îl puteţi consulta mai jos.
► Pacientii care prin procedura de triaj primesc cod rosu :
─ Dupa intocmirea fisei de consultatie si procedura de triaj, insotiti de 1 asistent medical, pe targa sau carucior de transport pacienti, cu liftul nr 8 vor urca la nivelul 2 unde vor fi insotiti in camera de resuscitare care va functiona in spatiul fostei dialize. Aici va fi preluat de asistenta de serviciu din sectorul respectiv, care va solicita imediat prezenta unui medic din urgente. In functie de investigatiile si consulturile care se vor efectua la acest nivel, pacientul poate fi internat, externat ca agravat la solicitarea familiei, transferat in alta unitate spitaliceasca.
─ Pentru pacientii care sunt adusi in SCR (Stop cardio-respirator) manevrele de resuscitare vor fi initiate de personalul din U.P.U. de la preluarea din mijlocul de transport (ambulanta sau alte mijloace de transport), se va anunta imediat medic din U.P.U., iar in acest sens vor exista in compartimentul triaj medicamentele si echipamentele necesare efectuarii manevrei de resuscitare la fata locului.
─ Pacientii care primesc la prezentare cod rosu sau galben reprezinta urgente majore si vor fi preluati cu prioritate in termenul impus de Ord. 48/2009, imediat pentru cod rosu si 10 min pentru cod galben.
─ Pentru pacientii critici care vor fi transferati la alte spitale se va utiliza procedura de transfer a pacientului critic.
─ Pentru pacientul externat ca agravat la solicitarea familiei, pacientul va fi transportat cu targa cu liful nr 8 la nivelul 1 de unde va fi preluat de familie.
► Pacientii care la prezentare primesc cod verde (urgenta)
─ In cazul in care adresabilitatea este mare, vor fi reevaluati in maxim 30 minute, dupa care la eliberarea spatiilor de consultatie din Tratament imediat, insotiti de catre un cadru auxiliar sanitar (infirmiera sau brancardier) vor fi transportati cu liftul nr. 8 la nivelul 2 unde vor fi predati in spatiul de tratament imediat.
─ Dupa investigatii, in functie de indicatiile medicilor specialisti din sectiile spitalului, pacientii pot fi internati in spital, externati la domiciliu sau transferati in alte spitale.
► Pacientii 0 – 17 ani inclusiv sunt pacienti care necesita consult pediatric. Dupa prezentarea in spatiul de triaj de la nivelul 1 (container exterior) si intocmirea fisei de consultatie, insotiti de 1 cadru personal auxiliar (infirmiera sau brancardier) vor fi indrumati catre compartimentul pediatrie care va functiona la nivelul 1. In intervalul orar 08:00 – 20:00 consultatiile pediatrice vor fi asigurate de catre medicii pediatri angajati ai U.P.U. iar in intervalul orar 20:00 – 08:00 si in weekend, consulturile pediatrice vor fi asigurate in U.P.U. de catre medicii pediatri de garda in spital.
► Pacientele care necesita consult sau internare in sectia Obstetrica ginecologie: dupa prezentarea in spatiul de triaj de la nivelul 1 si intocmirea fisei de consultatie, cu liftul nr. 8 (gravidele si pacientele de targa) vor fi indrumate catre sectorul de ingrijiri imediate care va functiona in sala de kinetoterapie de la nivelul 2. Aici se va efectua primul consult medical si apoi insotite de 1 cadru personal auxiliar ( infirmiera sau brancardier), cu liftul nr. 8, vor urca la nivelul 4, vor tranzita sectia Reumatologie pentru a ajunge in sectia Ginecologie unde vor efectua consulturile de specialitate in urma carora se va decide internarea/externarea pacientei. In caz de internare, pacienta va ramane la nivelul sectiei si fisa va fi trimisa in U.P.U. pentru emiterea FOCG.
► Pentru pacientii care necesita investigatii radiologice, CT /RMN: Pacientul va fi insotit de 1 cadru personal auxiliar (infirmiera sau brancardier) si asistent sau medic in cazuri speciale (pacienti critici, ventilati mecanic, etc) va urca la nivelul 4 cu liftul nr. 8, va tranzita sectiile Reumatologie si Ginecologie pana la liftul de urgenta cu care va cobori la nivelul 1 unde in cadrul Laboratorului de Imagistica Medicala va functiona compartimentul radiologie al U.P.U. Dupa investigatie, pacientul va urma in sens invers traseul pentru a ajunge din nou la U.P.U.
► Urgentele stomatologice vor fi asigurate la nivelul VII in cadrul Compartimentului Chirurgie Maxilo-Faciala. Pacientii isi vor intocmi fisa UPU pentru stomatologie la nivelul I in Triaj (container exterior), apoi insotiti de 1 cadru personal auxiliar (infirmiera sau brancardier), cu liftul nr. 8, vor urca la nivelul VI, vor tranzita sectiile Cardiologie si Medicala pana in holul central al spitalului, de unde cu liftul nr. 4 vor urca la nivelul VII unde in cadrul sectiei ORL, Compartimentul Chirurgie Maxilo-Faciala va functiona Cabinetul Stomatologie Urgente
► Pentru consulturile/internarile in sectiile apartinand sectorului pavilionar al spitalului(PNF, Oncologie, Boli Infectioase, Dermatologie, Psihiatrie) in intervalul orar 08:00 – 16:00 se va utiliza ambulanta de transport a spitalului, iar in intervalul orar 16:00 – 08:00 se va solicita SAJ.